Češki premijer apeluje na pragmatični pristup zemljama Evrope gdje jača ruski uticaj

Fijala je upozorio da ne slabi volja Rusije da osvaja teritorije i sije haos i podriva javno mnjenje u cijelom svijetu

2747 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Češki premijer Petr Fijala apelovao je danas u Pragu da se prema zemljama u kojima jača ruski uticaj toliko da "ugrožavaju slogu u Evropi i bezbjednost drugih, postupa trezveno i pragmatično ma koliko ostale zemlje u Evropskoj uniji i NATO-u bile time frustrirane.

"Neizbježna je temeljnija diskusija o tome kako pristupati zemljama gdje je ruski uticaj dostigao takav nivo da ne samo da ugrožava slogu u EU ili NATO-u već na taj način i bezbjednost. Zalažem se za maksimalno realističan i pragmatičan pristup, a ne da se rukovodimo frustracijom, iako je razumljiva. Naš odgovor moraju biti promišljeni koraci", kazao je Fijala na redovnom savjetovanju čeških ambasadora.

Premijer u obraćanju ambasadorima, za razliku od ranijih godina, nije pominjao Višegradsku grupu, gdje su i Mađarska i Slovačka, a u njima raste ruski uticaj, već je kao najbliže partnere naveo Poljsku i Njemačku, te SAD kada je u pitanju bezbjednost.

"Ne očekujemo neke izrazitije promjene na ratištu, iako su sadašnji manevri ukrajinskih snaga na ruskoj teritoriji određena simbolična promjena. Ali, moramo da priznamo da ne možemo sada da očekujemo suštinski preokret", kazao je češki premijer.

Fijala je upozorio da ne slabi volja Rusije da osvaja teritorije i sije haos i podriva javno mnjenje u cijelom svijetu.

Naglasio je da prioritet češke spoljne politike i naredne godine ostaje pomoć Ukrajini da ostane zemlja koja funkcioniše gdje god je to moguće, a takođe pomoć da se zaustavi ruski agresor, što je, po riječima Fijale, češki nacionalni interes.

Premijer je posebno pohvalio češku inicijativu Municija za Ukrajinu i saopštio da preko isporuka artiljerijske municije iz trećih zemlja, koje Češka povezuje sa zapadnim donatorima kao posrednik, svakog mjeseca u Ukrajinu stiže nekoliko desetina hiljada komada municije.

Petr Fijala odbio je kritike češke opozicije da su nabavke netransparentne i da češki posrednici zarađuju na tom posredovanju, jer zapadni donatori plaćaju municiju po većoj cijeni nego što je tržišna.

"U svakom trenutku zemlje donatori mogu da kontrolišu isporuke. Neke su to i učinile, kao recimo Danska. Cijene i podaci su povjerljivi zbog toga s kim se pregovara o kupovini i kome je stalo da toga da tu inicijativu sabotira", kazao je Fijala.

Češka je posrednik u ovim isporukama zato što mnoge treće zemlje koje imaju municiju i žele da je prodaju Ukrajini nisu spremne da to učine direktno i javno zbog toga da ne bi kvarile svoje odnose sa Rusijom.

Fijala je kao uspjeh ocijenio i to da se Češka već tokom 2022. oslobodila zavisnosti od ruskog gasa a računa da će do proljeća naredne godine prestati da koristi i rusku naftu.

Bonus video: