Poljski europoslanik navodno naplaćivao izmišljene putne troškove: Među izmišljenim vozilima i traktor?

"Poslanik EP Rišard Čarnecki je od krivičnih radnji napravio sebi izvor stalnih prihoda. Navodio je lažnu adresu boravišta, izmišljao registarske oznake vozila, ne samo automobila, navodio izmšljene rute i mjesta kuda je putovao", stoji u optužnici iz koje danas citira poljski list Gazeta viborča

3156 pregleda 32 reakcija 1 komentar(a)
Čarnecki, Foto: Screenshot/Youtube
Čarnecki, Foto: Screenshot/Youtube

Nekadašnjem potpredsjedniku Evropskog parlamenta, poljskom europoslaniku Rišardu Čarneckom, prijeti u domovini 15 godina zatvora zato što je naplatio 203.167 eura na ime izmišljenih putnih troškova, izmišljenim vozilima pa čak i prevoz traktorom.

Europoslanika sada opozicione stranke Pravo i Pravda poljsko tužilaštvo je optužilo sredinom avgusta, a danas su u medije procurjeli detalji optužnice koja pokazuje da je Čarnecki u periodu od 2009-2013 godine naplatio putne troškove za 243 putovanja sa kilometražom dovoljnom da pet i po puta putuje oko Zemlje.

"Poslanik EP Rišard Čarnecki je od krivičnih radnji napravio sebi izvor stalnih prihoda. Navodio je lažnu adresu boravišta, izmišljao registarske oznake vozila, ne samo automobila, navodio izmšljene rute i mjesta kuda je putovao", stoji u optužnici iz koje danas citira poljski list Gazeta viborča.

Bivši potpredsjednik EP odabrao je kao početni punkt svojih putovanja u Brisel, Strazbur i grad Jaslo na jugoistoku Poljske na granici sa Slovačkom iako tu nikada nije imao prebivalište pošto živi u Varšavi, a čak je naveo i nepostojeću adresu.

Zadivljujuću kreativnost pokazao je i u izboru vozila kojima je navodno obavio ta 243 službena puta, pored 14 automobila od kojih neki nisu postojali a neki, kao "fijat punto" kabriolet kojim se često vozio završili su davno u starom gvožđu, na spisku vozila su i dva motocikla pa čak i jedan traktor.

Spisak izmišljenih putovanja za koja je naplatio troškove dug je 43 strane u krivičnom spisu a u 200 putovanja od Jasla do Varšave, Brisela i Strazbura prevalio je 222.966 km.

Čarnecki je takođe naplaćivao putne troškove kao da se vozio sam i kada ga je vozio neki drugi političar.

Europoslanik je kada je afera izbila prije dvije godine vratio polovinu sume koju je na prevaru dobio od EP a za izmišljene podatke i mahinacije optužio je svoje asistente što je međutim osporeno tokom istrage.

Ove godine poljsko tužilaštvo zatražilo je ukidanje imuniteta Čarneckom dok je još bio poslanik u prethodnom sazivu EP, ali pitanje imuniteta su riješili evropski parlamentarni izbori kada nije uspio da osvoji dovoljno glasova za poslanički mandat.

Za falsifikovanje računa i mahinacije sa putnim troškovima na štetu Evropske unije Čarneckom po poljskim zakonima prijeti do 15 godina zatvora.

Bonus video: