Rusija naredila evakuaciju stanovnika iz pograničnih sela sa Ukrajinom, u oblasti Kursk

Ukrajina je 6. avgusta pokrenula iznenadnu ofanzivu na rusku oblast Kursk, i zauzela nekoliko stotina kvadratnih kilometara teritorije i desetak mjesta

7069 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Reuters
Ilustracija, Foto: Reuters

Vršilac dužnosti guvernera ruske oblasti Kursk, gdje se od početka avgusta sprovodi ukrajinska ofanziva, naredio je danas evakuaciju stanovnika u selima koja se nalaze na manje od 15 kilometara od Ukrajine iz bezbjednosnih razloga.

"Na osnovu operacionih informacija i da bi se osigurala bezbjednost, regionalni generalštab je odlučio sprovođenje obavezne evakuacije mjesta u oblastima Rilski i Homutovski koja se nalaze u zoni do 15 kilometara od granice sa Ukrajinom", napisao je Aleksej Smirnov na mreži Telegram.

Pozvao je mještane da "shvate trenutnu situaciju" i da prate preporuke vlasti.

Ukrajina je 6. avgusta pokrenula iznenadnu ofanzivu na rusku oblast Kursk, i zauzela nekoliko stotina kvadratnih kilometara teritorije i desetak mjesta.

Zbog ofanzive evakuisano je oko 150.000 ruskih civila.

Ruska vojska u četvrtak je objavila da je povratila dio teritorije od kijevskih snaga u kontraofanzivi u toj oblasti, na kojima se nalaze i dva sela Uspenovka i Borki.

Šef ukrajinske diplomatije Andrij Sibiga pozvao je danas UN i Međunarodni komitet crvenog krsta (ICRC) da posjete dio ruske Kurske oblasti koju je zauzela Ukrajina, što je Kremlj nazvao "čistom provokacijom".

Bonus video: