Francuska dobila novu vladu desnog centra dva mjeseca nakon izbora

Nova 38-člana vlada ima najviše ministara iz Makronovog centrističkog saveza i konzervativne republikanske partije

2666 pregleda 2 komentar(a)
Mišel Barnije, Foto: Reuters
Mišel Barnije, Foto: Reuters

Francuska je dobila novu vladu desnog centra na čelu sa Mišelom Barnijeom danas, gotovo dva mjeseca nakon parlamentarnih izbora koji nisu donijeli jasnog pobjednika a produbili su političke podjele dok se zemlja bori sa ekonomskim i diplomatskim izazovima.

Nova 38-člana vlada ima najviše ministara iz Makronovog centrističkog saveza i konzervativne republikanske partije.

Žan Noel Baro, novi ministar spoljnih poslova je centristički političar poznat po svom radu u digitalnoj transformaciji i evropskim poslovima.

Novi ministar finansija je Antoan Armand, koji će morati da predloži budže za 2025. godinu usred pritiska Brisela da riješi sve veći dug Francuske.

Sebastijen Lekornu ostaje na mjestu ministra odbrane. On je dosad bio ključan u jačanju vojnih kapaciteta Francuske, uključujući modernizaciju odbrambenih sistema i slanje vojne pomoći Ukrajini.

Posao ministra unutrašnjih poslova pripao je Brunu Retaillju, konzervativcu koji će se sada baviti kritičnim domaćim pitanjima kao što su nacionalna bezbjednost, imigracija i sprovođenje zakona.

Barnijeova sposobnost da efikasno vlada već je pod lupom, a njegovi politički protivnici na ljevici poručili su da će ga izazivati na svakom koraku.

Stranka krajnje ljevice Žan-Lika Melanšona, Francuska Nepokorna, održala je danas proteste protiv njegove vlade i naziva Barnijeovo imenovanje negiranjem volje birača.

Nacionalni okupljanje krajnje desničarska partija Marin Le Pen saopštila je da će pažljivo pratiti rad vlade i da ima dovoljno glasova u parlamentu da je sruši, ali je izrazio spremnost da sarađuje po ključnim budžetskim pitanjima.

Bonus video: