Zelenski traži da Savjet bezbjednosti UN natjera Rusiju na mir

Dok je fokus zasjedanja Generalne skupštine UN na Bliskom istoku, ukrajinski predsjednik nastoji da zadrži međunarodnu pažnju na Ukrajini, gdje rat traje dvije i po godine

1021 pregleda 1 komentar(a)
Volodimir Zelenski, Foto: Reuters
Volodimir Zelenski, Foto: Reuters

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je u utorak Savjet bezbjednosti UN da primora Rusiju da sklopi mir sa Kijevom, osuđujući Iran i Sjevernu Koreju kao saučesnike u ratu protiv njegove zemlje.

"Rusija se može samo natjerati na mir, a to je upravo ono što se mora učiniti: primorati Rusija na mir", rekao je Zelenski.

Dok je fokus zasjedanja Generalne skupštine UN na Bliskom istoku, ukrajinski predsjednik nastoji da zadrži međunarodnu pažnju na Ukrajini, gdje rat traje dvije i po godine.

Zelenski će sjutra američkom predsjedniku Džozefu Bajdenu i Kongresu SAD u Vašingtonu predstaviti detalje svog "plana pobjede" čiji je cilj završetak ruske invazije.

Zelenski je optužio Iran i Sjevernu Koreju za pomoć ruskoj ratnoj mašineriji.

"Rusija nema legitiman razlog, apsolutno nikakav, da od Irana i Sjeverne Koreje de fakto čini saučesnike u svom zločinačkom ratu u Evropi, da sa njihovim oružjem ubija nas, Ukrajince", rekao Zelenski.

Ruski ambasador pri UN Vasilij Nebenzija izjavio je da "zapadne zemlje nisu mogle, a da još jednom ne zatruju atmosferu", pokušavajući da zaokupe vrijeme temom Ukrajine.

Šef američke diplomatije Entoni Blinken pozvao je međunarodnu zajednicu da djeluje kako bi se osudila vojna pomoć Teherana i Pjongjanga Moskvi.

Ta pomoć predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu da "nanese pokolj, patnju i propast nevinim ukrajinskim muškarcima, ženama i djeci", rekao je Blinken.

Ministar spoljnih poslova Kine Vang Ji izjavio je da Peking "nije strana u sukobu".

"Kina nije ni izazvala ukrajinsku krizu niti je učestvovala u ukrajinskoj krizi. Kina je uvijek bila na strani mira", rekao je on, odbacivši optužbe SAD o kineskoj podršci Rusiji.

Bonus video: