Putin: Konvencionalni napad bilo koje zemlje na Rusiju koji podržava i nuklearna sila smatraće se zajedničkim napadom

Putin je iznosio reviziju ruske nuklearne doktrine na sastanku Savjeta bezbjednosti Rusije u Moskvi 25. septembra

15877 pregleda 20 reakcija 20 komentar(a)
Putin, Foto: Reuters
Putin, Foto: Reuters

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da će se konvencionalni napad bilo koje zemlje na Rusiju koji podržava i nuklearna sila smatrati zajedničkim napadom.

Putin je to rekao dok je iznosio reviziju ruske nuklearne doktrine na sastanku Savjeta bezbjednosti Rusije u Moskvi 25. septembra.

Trenutna ruska nuklearna doktrina kaže da Rusija može koristiti nuklearno oružje u slučaju neprijateljskog nuklearnog napada ili konvencionalnog napada koji ugrožava postojanje države.

Revidirana verzija dokumenta kaže da bi Rusija mogla upotrijebiti nuklearno oružje kao odgovor na konvencionalni napad koji predstavlja "kritičnu prijetnju našem suverenitetu", rekao je Putin.

"Predlaže se da se agresija na Rusiju od strane bilo koje nenuklearne države, ali uz učešće ili podršku nuklearne države, smatra njihovim zajedničkim napadom na Rusku Federaciju", rekao je Putin.

"Uslovi za prelazak Rusije na upotrebu nuklearnog oružja takođe su jasno utvrđeni", rekao je Putin.

On je dodao da će Moskva razmotriti takav potez ako dobije pouzdane informacije o početku masovnog prekograničnog napada vazdušnim putem iz strateških i taktičkih avijacija, krstareće rakete, dronovi i hipersonično oružje.

Putin je takođe rekao da treba proširiti listu država i vojnih saveza koji podliježu nuklearnom odvraćanju, ali nije spomenuo koje će zemlje biti dodane.

Bonus video: