Putin naredio regrutaciju 133.000 vojnika i povećanje troškova za odbranu na rekordan nivo

Potrošnja Rusije na odbranu i bezbjednost činiće oko 40% ukupnih državnih troškova Rusije – ili 41,5 triliona rubalja u 2025. godini.

3818 pregleda 11 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Reuters
Ilustracija, Foto: Reuters

Ruski predsjednik Vladimir Putin naredio je regrutaciju 133.000 novih vojnika u jesenjoj regrutaciji, koja počinje 1. oktobra i traje do kraja godine, a prema tvrdnjama čelnika kancelarije za regrutaciju, regruti neće ići na ratišta u Ukrajinu. Rusija planira i povećanje troškova za odbranu za 25 odsto, na najviši nivo u istoriji, dok Putin obećava da će nastaviti svoje ratne napore u Ukrajini i dodatno eskalirati sukob sa Zapadom.

Najnovije planirano povećanje troškova dovešće ruski budžet za odbranu na rekordnih 13,5 triliona rubalja (oko 228 milijardi eura) do 2025. godine, prema nacrtu budžeta objavljenom u ponedjeljak na sajtu parlamenta. To je oko 3 triliona rubalja više nego što je bilo izdvojeno za odbranu ove godine, što je bio prethodni rekord.

Uzimajući ovo u obzir, potrošnja na odbranu i bezbjednost činiće oko 40% ukupnih državnih troškova Rusije – ili 41,5 triliona rubalja u 2025. godini.

Budžet za 2025. godinu sugeriše da je Putin prihvatio ono što ekonomisti nazivaju "vojni kejnzijanizam", obilježen značajnim rastom vojne potrošnje, koji je podstakao rat u Ukrajini, podstaknuo rast potrošnje među građanima i doveo do rasta inflacije.

"Ovo povećanje potvrđuje da je ekonomija prešla na ratni način rada, i čak i ako rat u Ukrajini uskoro završi, usmjeravanje novca prema vojsci i prenaduvanom odbrambenom sektoru ostaće glavni prioritet", napisao je Bel, vodeći ruski medij specijalizovan za ekonomiju, u svom biltenu.

"Jasno je da će potrošnja na vojsku i bezbjednost premašiti kombinovane troškove za obrazovanje, zdravstvo, socijalnu politiku i nacionalnu ekonomiju", dodaje se.

Prema nacrtu budžeta, očekuje se da će socijalna potrošnja opasti za 16%, sa 7,7 triliona rubalja ove godine na 6,5 triliona rubalja naredne godine. Masovno rusko ulaganje u vojsku zabrinulo je evropske ratne planere, koji su izjavili da je NATO potcijenio sposobnost Rusije da vodi dugotrajan rat.

U međuvremenu, Ukrajina se suočava sa neizvjesnošću u vezi s nivoom buduće podrške od svojih najbližih saveznika.

Ovo je povećalo samopouzdanje u Moskvi, gdje je Putin u ponedjeljak izjavio da će "svi postavljeni ciljevi" u onome što Rusija naziva svojom specijalnom vojnom operacijom "biti postignuti".

Putinovi govori tokom protekle godine obilježeni su sve većim samopouzdanjem kako ruske trupe ostvaruju spore napretke u istočnoj Ukrajini. Nedavno je zauzeo tvrdi stav, zahtijevajući bezuslovnu kapitulaciju Ukrajine i pozivajući na "denacifikaciju Ukrajine, njenu demilitarizaciju i neutralan status".

Analitičari vjeruju da je dugoročna ekonomska perspektiva za Rusiju mnogo sumornija nego prije invazije.

Zaokret Kremlja prema Kini i drugim tržištima, izbjegavanje sankcija i druge zaobilaznice ne mogu nadoknaditi direktan pristup zapadnim tržištima ili tehnologiji.

Ruski bum u vojnoj potrošnji doveo je do naglog rasta inflacije u zemlji, prisiljavajući centralnu banku da poveća troškove zaduživanja, dok se zemlja bori sa akutnim nedostatkom radne snage dok Moskva preusmjerava fiskalne i fizičke resurse u vojsku.

Dekretom Kremlja, koji je objavljen u ponedjeljak u ruskim državnim novinama Rosijskaja Gazeta, poziva se na izvršenje mobilizacije građana "u dobu od 18 do 30 godina koji nisu u rezervi i podliježu vojnoj obavezi u skladu sa saveznim zakonom (...) u iznosu od 133.000 ljudi", prenosi Radio Slobodna Evropa.

Šef ruske kancelarije za regrutaciju, viceadmiral Vladimir Cimljanski izjavio je da uslovi za regrutaciju ostaju isti - 12 mjeseci služenja u vojnim jedinicama u Rusiji.

"Želio bih da napomenem da vojni obaveznici neće biti pozvani da učestvuju u specijalnoj vojnoj operaciji u novim regijama", citirao je list ruskog viceadmirala.

Bonus video: