Brisel će predložiti nove propise koji podržavaju vraćanja ilegalnih migranata

Brisel predlaže da se olakša protjerivanje neregularnih migranata čemu može da doprinese ako sve države EU priznaju odluke koje su o tome donijele druge države članice

5127 pregleda 4 komentar(a)
Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, Foto: Reuters
Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, Foto: Reuters

Evropska komisja će predložiti novi zakon koji će podržati protjerivanje ilegalnih migranata, rekla je predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen u pismu članicama EU.

"Komisija će predstaviti novi predlog zakona sa 'jasnim obavezama saradnje za vraćene osobe' i željom da se efikasno racionalizuje proces vraćanja", rekla je fon der Lajen odgovarajući na zahtjev više zemalja članica Unije.

"Potreban nam je novi pravni okvir da ojačamo naše kapacitete za djelovanje", objasnila je ona u pismu pred samit EU u četvrtak i petak u Briselu koji će djelimično biti posvećen migrantskim pitanjima.

Brisel predlaže da se olakša protjerivanje neregularnih migranata čemu može da doprinese ako sve države EU priznaju odluke koje su o tome donijele druge države članice.

"Treba da uspostavimo nivo harmonizacije i povjerenja koji će omogućiti da migranti koje je jedna zemlja odlučila da vrati, ne mogu da koriste propuste u sistemu da taj povratak izbjegnu u drugoj zemlji", rekla je fon der Lajen.

Ona je rekla da se sprovede manje od 20 odsto odluka o protjerivanju neregularnih migranata. Rekla je da će se pojačati saaradnja sa trećim zemljama iz kojih migranti dolaze, na primjer tako što bi se zaoštrilo izdavanje viza državljanima zemalja koje ne sarađuju.

Bonus video: