Vladajući proruski Gruzijski san na korak da proširi kontrolu nad parlamentom

Jedno je istraživanje pokazalo da je vladajuća stranka, koja se nedavno okrenula prema proruskoj retorici, ostvarila komotnu pobjedu, a dvije druge ankete pokazale su da će opozicija osvojiti većinu

10807 pregleda 1 komentar(a)
Bidžina Ivanišvili, Foto: Reuters
Bidžina Ivanišvili, Foto: Reuters
Ažurirano: 26.10.2024. 22:13h

Najmoćniji čovjek u Gruziji pobijedio je na parlamentarnim izborima u subotu, prema prvim službenim rezultatima, no opozicija je pozvala vladajuću stranku da prizna poraz i dopusti toj zemlji južnog Kavkaza približavanje Evropskoj uniji, piše agencija Rojters.

Prozapadne opozicione partije tvrde da su kolektivno osvojile većinu.

Utemeljitelj vladajućeg proruskog Gruzijskog sna milijarder Bidžina Ivanišvili, proevropska opozicija i strane diplomate smatrali su izbore prelomnim trenutkom koji će odlučiti hoće li se Gruzija približiti Zapadu i Evropskoj uniji ili će se okrenuti Moskvi, dok traje rat Rusije u Ukrajini.

Prvi zvanični rezultati pokazali su da je vladajuća stranka osvojila oko 53 odsto glasova, saopštila je izborna komisija.

Opozicija je zajedno sakupila oko 39 odsto glasova: Koalicija za promjene 11,2 odsto glasova, Jedinstvo - Za spas Gruzije oko 9,8 posto, Snažna Gruzija oko devet odsto i stranka Za Gruziju 8,2 odsto glasova.

Ostale stranke ne prelaze izborni prag koji iznosi pet odsto.

Gruzijci su birali 150 poslanika među kandidatima iz 18 stranaka. Prema preliminarnim podacima, Gruzijski san će imati oko 88, a opozicija 62 mandata u parlamentu. Za imenovanje vlade potrebno je 76 glasova.

Početni rezultati temeljeni su na elektronskom prebrojavanju glasova, za koje se očekivalo da će biti završeno u izbornoj noći. Očekuje se da će ručno prebrojavanje glasova, kao i prebrojavanje biračkih mjesta koja nisu imala elektronsle sisteme za glasanje, biti završeno 27. oktobra.

Odziv je bio gotovo 59 odsto, saopštila je Centralna izborna komisija, više nego na izborima 2020. i 2016. godine, ali oko dva odsto manje nego 2012. godine kada je Gruzijski san došao na vlast.

Mnogi su očekivali da će proglašenje pobjede Gruzijskog sna izazvati proteste, s obzirom na duboko protivljenje stranci među mnogima u Tbilisiju. Grad je u proljeće bio svjedok velikih demonstracija protiv usvajanja ozloglašenog zakona o "stranim agentima". Ali nešto prije ponoći mase ljudi nisu viđene na ulicama.

Bonus video: