Skoro konačni rezultati izbora u Gruziji: Ivanišvilijeva partija dobila više od 54 odsto glasova, opozicija ne priznaje

Rezultati su udarac za prozapadne Gruzijce, koji su izbore postavili kao izbor između vladajuće stranke koja je produbila veze sa Rusijom i opozicije koja se nadala ubrzanoj integraciji sa Evropskom unijom (EU)

11012 pregleda 16 komentar(a)
Ivanišvili, Foto: Reuters
Ivanišvili, Foto: Reuters
Ažurirano: 27.10.2024. 09:22h

Vladajuća gruzijska partija Gruzijski san dobila je više od 54 odsto glasova na parlamentarnim izborima održanim u subotu, nakon što su prebrojani glasovi sa više od 99 odsto biračkih mesta, saopštila je danas izborna komisija, prenosi agencija Rojters.

Pristalice Gruzjiskog sna
Pristalice Gruzjiskog snafoto: Reuters

Rezultati su udarac za prozapadne Gruzijce, koji su izbore postavili kao izbor između vladajuće stranke koja je produbila veze sa Rusijom i opozicije koja se nadala ubrzanoj integraciji sa Evropskom unijom (EU).

Očekuje se da će nekoliko lokalnih i međunarodnih organizacija za praćenje, uključujući Organizaciju za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS), danas komentarisati rezultate.

Opozicione stranke rekle su u subotu da ne priznaju rezultate, a jedan opozicioni lider je rezultate nazvao "ustavnim udarom".

Ali, milijarder, osnivač Gruzijskog sna Bidzina Ivanišvili, koji je vodio žestoku kampanju da Gruziju zadrži van rata u Ukrajini, izjavio je u subotu uveče da je uspio, a njegova partija je ostvarila svoj najveći uspjeh od 2012. godine uz dobijanje i 90 odsto glasova u nekim seoskim sredinama.

"Rijedak je slučaj u svijetu da ista partija postigne takav uspjeh u tako teškoj situaciji – to je dobar pokazatelj talenta gruzijskog naroda", rekao je Ivanišvili pristalicama u subotu uveče.

Ivanišvilijev Gruzijski san kaže da želi da se Gruzija pridruži EU, iako Brisel kaže da je zahtjev za članstvo zemlje zamrznut zbog, kako se navodi, autoritarnih tendencija Gruzijskog sna.

Jedna lokalna organizacija za praćenje izbora pozvala je da se rezultati ponište na osnovu izvještaja o zastrašivanju birača i kupovini glasova, ali nije odmah pružila dokaze o falsifikovanju velikih razmjera.

"Kao što pokazuju rezultati, Gruzijski san obezbijedio je solidnu većinu" u novom parlamentu", rekao je novinarima izvršni sekretar te partije Mamuka Mdinaradze, prenosi agencija Beta.

Radio Slobodna Evropa (RSE) prenosi da bi proruska stranka Gruzijski san trebalo da proširi kontrolu nad parlamentom, prema preliminarnim rezultatima subotnjih izbora. Međutim, zbog ogromne razlike u u rezultatima u odnosu na izlazne ankete prozapadna opozicija proglasila je izbore "pokradenim".

RSE takođe prenosi da su prema rezultatima koje je objavila Centralna izborna komisija, četiri opozicione stranke prešle prag od pet posto da uđu u parlament.

Opoziciona Koalicija za promjene, Jedinstvo – Za spas Gruzije, Snažna Gruzija i stranka Za Gruziju osvojile su zajedno nešto preko 37 posto glasova.

Izlazne ankete sprovedene u ime provladinih i opozicionih organizacija pokazale su, međutim, značajno drugačije rezultate.

Dok je Gruzijski san dobio 56 posto u izlaznoj anketi koju je sprovela provladina televizija Imedij, nije dobio više od 42 posto u dvije opozicione izlazne ankete.

Očekuje se da će konačni rezultati biti objavljeni danas.

Prema preliminarnim rezultatima, Gruzijski san bi trebalo da ima 89 mjesta u parlamentu od 150 članova -- dovoljno da održi vladu, ali ne dovoljno za apsolutnu većinu koja bi stranci omogućila velike ustavne promjene.

Ujedinjeni nacionalni pokret, koji predvodi koaliciju Jedinstvo za spas Gruzije, odmah je odbacio rezultate koje su objavile gruzijske izborne vlasti.

"Objavljujemo u ime Ujedinjenog nacionalnog pokreta da ne prihvatamo rezultate pokradenih izbora i ne namjeravamo da priznamo ishod ovih pokradenih izbora", rekla je predsjednica stranke Tina Bokučava u ranim jutarnjim satima 27. oktobra.

Ona je pozvala i ostale opozicione stranke da zauzmu stav protiv objavljenih rezultata, dodajući da su "veliki protesti" vjerovatni kasnije tokom dana.

Mamuka Hazaradze, lider Snažne Gruzije, insistirao je da je opozicija pobijedila na izborima koji su ključni za budući put ove kavkaske države u Evropi.

"Čestitam na porazu ruske vlade u Gruziji" rekao je nakon zatvaranja birališta.

Nika Gvaramia, član Koalicije za promjene, rekao je da njegova grupacija neće priznati objavljeni ishod, nazivajući proces "državnim udarom".

Po prvi put, Gruzija je koristila novi sistem elektronskog brojanja glasačkih listića -- sa rezervnom kopijom na papiru -- što je omogućilo da rezultati budu objavljeni samo nekoliko sati nakon zatvaranja birališta u 20 sati po lokalnom vremenu. Izborna komisija je saopštila da je bilo samo manjih propusta.

Početni rezultati temeljeni su na elektronskom prebrojavanju glasova, za koje se očekivalo da će biti završeno u izbornoj noći. Očekuje se da će ručno prebrojavanje glasova, kao i prebrojavanje biračkih mjesta koja nisu imala elektronske sisteme za glasanje, biti završeno ujutro 27. oktobra.

Odaziv je bio gotovo 59 posto, saopštila je Centralna izborna komisija, više nego na izborimaa 2020. i 2016. godine, ali oko dva posto manje nego 2012. godine kada je Gruzijski san došao na vlast.

Ivanišvili, proevropska opozicija i strane diplomate smatrali su izbore prelomnim trenutkom koji će odlučiti hoće li se Gruzija približiti Zapadu i EU ili će se okrenuti Moskvi, dok traje rat Rusije u Ukrajini.

Mnogi su očekivali da će proglašenje pobjede Gruzijskog sna izazvati proteste, s obzirom na duboko protivljenje toj stranci među mnogima u Tbilisiju. Grad je u proljeće bio svjedok velikih demonstracija protiv usvajanja ozloglašenog zakona o "stranim agentima". Ali nešto prije ponoći mase ljudi nisu viđene na ulicama.

Ako se potvrde preliminarni rezultati, Gruzijski san će sad moći izabrati novog predsjednika države, koji ima više ceremonijalnu ulogu. Izbori će se održati u roku od 45 dana od prve sjednice novoizabranog parlamenta.

Prvi put šefa države neće birati građani, već članovi izbornog kolegijuma - poslanici u parlamentu, višim predstavničkim tijelima autonomnih republika Abhazije i Adžarije te članovi predstavništva tijela lokalne samouprave.

Prošle nedjelje Moldavija je tijesno glasala za odobravanje pristupanja EU na glasanju za koje su moldavski zvaničnici rekli da je bilo poremećeno ruskim miješanjem.

Bonus video: