Evroposlanici kritikovali Terezu Mej

I uticajni evropski poslanik Gi Ferhofstat, koji je predsjednik grupe liberala, rekao je da nema jasnog stava nove britanske vlade
0 komentar(a)
Tereza Mej, Foto: Reuters
Tereza Mej, Foto: Reuters
Ažurirano: 14.06.2017. 15:38h

Lideri vodećih stranaka u Evropskom parlamentu kritikovali su danas britansku premijerku Terezu Mej koja je izgubila većinu na izborima koje sama sazvala, što je dovelo do neizvijesnosti u vezi sa pregovorima o Bregzitu.

"Kada želimo da pobijedimo na svim poljima, samo možemo da izgubimo na svim poljima", izjavio je vodja socijaldemokrata, Italijan Djani Pitela na sjednici u Strazburu.

Pitela je takođe čestitao lideru opozicije Džeremiju Korbinu na "jasnom stavu po pitanju Bregzita".

Šef grupe hrišćanskih demokrata Manfred Veber je izjavio da je "Tereza Mej igrala i izgubila" i da je Velika Britanija sada "duboko podijeljena".

I uticajni evropski poslanik Gi Ferhofstat, koji je predsjednik grupe liberala, rekao je da nema jasnog stava nove britanske vlade.

On se zapitao da li će nova vlada uzeti u obzir rezultate izbora budući da su glasači kaznili "tvrd" Bregzit za koji se zalažu Tereza Mej i konzervativci.

Na prijevremenim parlamentarnim izborima prošle nedjelje Konzervativna partija izgubila je većinu, a neki britanski zvančnici su nagovijestili da London neće moći da počne pregovore o Bregzitu kako je planirano, 19. juna.

Tereza Mej je sinoć rekla da je datum za Bregzit "sada" i da će pregovori o izlasku Britanije iz EU "početi iduće nedjelje".

Bonus video: