Kina protestovala zbog Trampovog razgovora s predsjednicom Tajvana

Portparol Ministarstva Geng Šuang izrazio je juče oštar protest zbog prodaje američkog oružja Tajvanu, navodeći da se Peking "odlučno protivi svakom obliku zvaničnih odnosa izmedju SAD i Tajvana"
1 komentar(a)
Donald Tramp, Foto: Reuters
Donald Tramp, Foto: Reuters
Ažurirano: 03.12.2016. 12:08h

Kina je danas zvanično protestovala zbog telefonskog razgovora novoizabranog predsjednika SAD Donalda Trampa i predsjednice Tajvana Caj Ing-ven i zatražila od Vašingtona da poštuje princip "jedne Kine".

Kako je saopštilo kinesko Ministarstvo spoljnih poslova, Peking je Vašingtonu uputio zvaničnu protestnu notu i zatražio poštovanje principa "jedne Kine", po kojem je Tajvan sastavni i neodvojivi dio njene teritorije.

"Kineska vlada je jedina legitimna vlada koja predstavlja Kinu, to je princip koji je usvojila i međunarodna zajednica, kao i politički osnov kinesko-američkih odnosa", navodi se u saopštenju.

Tramp je u petak telefonskim razgovorom sa tajvanskom predsjednicom Caj Ing-ven prekinuo višedecenijsku spoljnopolitičku tradiciju Vašingtona, koji je podržao politiku "jedna Kina" i s Tajpejom prekinuo diplomatske odnose 1979. godine.

Kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji ocjenio je ranije razgovor Trampa i Caj kao "nizak manevar Tajvana" i rekao da to neće promjeniti stav međunarodne zajednice prema politici "jedna Kina".

Portparol Ministarstva Geng Šuang izrazio je juče oštar protest zbog prodaje američkog oružja Tajvanu, navodeći da se Peking "odlučno protivi svakom obliku zvaničnih odnosa izmedju SAD i Tajvana".

Tajvan se faktički odvojio od Kine poslije građanskog rata 1949. godine i poraza nacionalističke stranke Kuomintang, a Kina ga smatra sastavnim djelom svoje teritorije.

Bonus video: