G7 pomaže zatvaranju "kritičnih rupa": Objavili akcioni plan za borbu protiv ekstremističkog nasilja

Lideri su usvojili i planove za poboljšanje bezbjednosti na granicama i u vazdušnom saobraćaju, kao i za sprečavanje finansiranja nasilnog ekstremizma, uključujući i sprečavanje trgovine antikvitetima i drugih umjetničkih djela kojima se takođe finansiraju ekstremisti
0 komentar(a)
G7 samit, Foto: Reuters
G7 samit, Foto: Reuters
Ažurirano: 27.05.2016. 08:13h

Lideri Grupe sedam industrijski najrazvijenih zemalja svijeta (G7) objavili su danas akcioni plan za borbu protiv ekstremističkog nasilja da bi pomogli da se zatvore "kritične rupe" u operativnom kapacitetu i međunarodnoj saradnji.

Plan predviđa i veću razmjenu informacija između članica G7 i Interpola, saopšteno je na kraju samita koji je danas završen u Iseu, u Japanu.

Učesnice samita su podržale rezolucije Ujedinjenih nacija koje se odnose na borbu protiv nasilnog ekstremizma.

Lideri su usvojili i planove za poboljšanje bezbjednosti na granicama i u vazdušnom saobraćaju, kao i za sprečavanje finansiranja nasilnog ekstremizma, uključujući i sprečavanje trgovine antikvitetima i drugih umjetničkih djela kojima se takođe finansiraju ekstremisti.

U saopštenju se navodi da postoje rupe u postojećim operativnim kapacitetima i saradnji i ističe se potreba da se odgovori na nasilni ekstremizam.

Tokom dvodnevnog samita, lideri SAD, Velike Britanije, Francuske, Japana, Italije, Kanade i Njemačke razgovarali su o brojnim pitanjima, uključujući geopolitičke sukobe, terorizam i pitanje izbjeglica, ali je glavni fokus bio na oporavku svjetske ekonomije.

Izlazak Britanije iz EU ozbiljno bi ugrozio globalni rast

Izlazak Britanije iz Evropske unije ozbiljno bi ugrozilo globalni rast, zaključili su lideri G7 na sastanku u Japanu, uz upozorenje da je migrantska kriza u Evropi globalni izazov koji iziskuje globalni odgovor u vidu veće pomoći međunarodnih finansijskih institucija i donatorskih zemalja.

Predstavnici sedam industrijskih svjetskih sila su, u završnoj deklaraciji na 32 strane, ukazali da bi izlazak Britanije iz 28-članog bloka negativno uticao na tendencije povećane globalne trgovine, investiranja i zapošljavanja, prenosi danas Bi-Bi-Si.

U fokusu dvodnevnog sastanka u Ise-Šimi bili su svjetski ekonomski izazovi, pred referendum o daljem članstvu Britanije u EU 23. juna, ali su učesnici istakli i niz širih političkih pitanja, uključujući terorizam, geopolitičke sukobe i priliv migranata kao šok "neekonomskog porijekla", navodi Rojters.

Oni su u zajedničkom saopštenju izrazili i zabrinutost zbog situacije na Istočnom i Južnom kineskom moru, gdje su sporovi u vezi sa polaganjem teritorijalnih prava doveli do pojačanih regionalnih tenzija proteklih godina.

Iako se u dokumentu ne pominje Kina niti njeno širenje u teritorijalno spornim vodama, poziva se na poštovanje slobode plovidbe i mirno rješavanje konflikata, pravnim putem.

Bonus video: