G7: Ukidanje sankcija Rusiji samo uz ispunjenje sporazuma

U saopštenju se ukazuje da je trajanje sankcije povezano sa "ruskom potpunom primjenom sporazuma iz Minska, koji je potpisan u februaru, i poštovanja ukrajinskog suvereniteta", prenio je Rojters
5 komentar(a)
Samit u Libeku g7, Foto: Reuters
Samit u Libeku g7, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.04.2015. 18:06h

Zapadne sankcije protiv Rusije mogu biti ukinute samo kada Moskva bude ispunila sporazum o prekidu vatre i poštovala suverenitet Ukrajine, poručili su danas ministri spoljnih poslova Grupe sedam (G7) sa sastanka u Libeku, gradu na sjeveru Njemačke.

"G7 ističe blisku vezu između potpune primjene sporazuma iz Minska i međunarodnih sankcija", navodi se u zajedničkom saopštenju ministara, objavljenom na kraju sastanka.

U saopštenju se ukazuje da je trajanje sankcije povezano sa "ruskom potpunom primjenom sporazuma iz Minska, koji je potpisan u februaru, i poštovanja ukrajinskog suvereniteta", prenio je Rojters.

Ministri su pozdravili Ukrajinu i Rusiju zbog "preduzimanja prvih koraka" ka primjeni sporazuma o prekidu vatre, ali su ukazali da je po tom pitanju "neophodan značajan i brz napredak".

Oni su sve strane pozvali da poštuju prekid vatre i povuku teško naoružanje, kao i da bi Rusija trebalo da iskoristi svoj "značajan uticaj" prema proruskim snagama.

Ministri spoljnih poslova G7 su, takođe, pozdravili okvirni sporazum o spornom iranskom nuklearnom programu, koji su početkom mjeseca u postigli Teheran i pet država sa pravom veta u Savjetu bezbednosti UN, plus Njemačka.

U zajedničkom saopštenju, ministri su pozvali Iran da u potpunosti sarađuje sa Međunarodnom agencijom za atomsku energiju po pitanju provjere i potvrde "iranskih nuklearnih aktivnosti".

Oni su podržali dalje napore SAD, Britanije, Francuske, Njemačke, Rusije, Kine i Irana ka postizanju konačnog sporazuma do 30. juna.

Njemački mediji su naveli da sastanak u Libeku treba da posluži kao priprema za samit šefova država ili vlada G7, koji će se održati u junu u bavarskom dvorcu Elmau.

Na skupu su učestvovali šefovi diplomatija Francuske, Britanije, Italije, Japana, Kanade i Amerike, kao i visoka predstavnica za spoljnu politiku Evropske unije Federika Mogerini, ali ne i Rusija, naveli su njemački mediji.

Štajnmajer: Put povratka Rusije u format G8 vodi preko rešenja sukoba

Njemački ministar spoljnih poslova Frank-Valter Štajnmajer izjavio je danas da šefovi diplomatija Grupe sedam (G7) žele da Rusija ispuni uslove neophodne da ponovo bude dio sastanaka proširene Grupe osam.

Štajnmajer je, posle sastanka ministara spoljnih poslova G7 u njemačkom gradu Libeku, rekao da bi se to dogodilo Rusija mora da ispuni sporazum o prekidu vatre u Ukrainiji.

G7 je prošle godine zbog ruske aneksije Krima suspendovala učešće Rusije na sastancima, podsjetile su agencije.

"Sa moje, a koliko mi je poznato i bilo čije druge strane, ne postoji interes sprovođenja politike obuzdavanja ili čak izolacije Rusije", kazao je Štajnmajer na konferenciji za novinare.

"Veoma bi voljeli da se stvore uslovi pod kojima bi Rusija mogla ponovo da učestvuje kao deo G8", dodao je on.

Štajnmajer je istakao da "put ka ostvarenju tog cilja" vodi kroz "primjenu sporazuma iz Minska i rešavanja sukoba u Ukrajini i ispunjenja obaveza koje ima Rusija".

"O tome nema rasprave. To je zajednički stav G7", rekao je Štajnmajer.

Grupu sedam čine: Britanija, Kanada, Francuska, Njemačka, Italija, Japan i SAD.

Bonus video: