Tramp smanjuje srednjoj klasi porez za 10 odsto

Američki predsjednik je u ponedjeljak objasnio kako će predlozi poreznih rasterećenja biti objavljeni prije novembarskih izbora
1 komentar(a)
Donald Tramp, Foto: Reuters
Donald Tramp, Foto: Reuters
Ažurirano: 23.10.2018. 07:59h

Predsjednik SAD Donald Tramp kazao je kako njegova vlada planira u idućim sedmicama pripremiti predlog odluke o smanjenju poreza od deset odsto za srednju klasu, što bi bio nastavak poreznog rasterećenja od početka godine.

„Objavićemo odluku negdje za sedmicu i po do dvije nedjelje. Daćemo srednjoj klasi porezno smanjenje od 10 odsto. Sad to radimo za ljude sa srednjim dohotkom”, rekao je Tramp novinarima u Bijeloj kući prije polaska u političku kampanju u Teksas.

Tramp je još u subotu izjavio kako njegova vlada razmatra smanjenja poreza što bi predložila negdje početkom novembra, neposredno prije izbora za Kongres 6. novembra, uprkos tome što predstavnici vode kampanju, a Kongres uopšte ne zasjeda.

Objava prije izbora

Trampovi republikanci nastoje na predstojećim izborima zadržati većinu u Senatu i Predstavničkom domu, piše Hina.

Predsjednik je u ponedjeljak objasnio kako će predlozi poreznih rasterećenja biti objavljeni prije izbora, ali da će nakon toga morati proći proceduru u Kongresu kako bi bili prihvaćeni.

„Nećemo imati vremena za glasanje. Glasaćemo nakon izbora”, rekao je Tramp. Dodao je kako najnoviji plan smanjivanja poreza nije namijenjen kompanijama, već zaposlenoj srednjoj klasi, i biće „povrh poreznog smanjenja koje su im već dali”.

Porezna reforma

Prije godinu dana Tramp je sproveo najveću poreznu reformu od 1980. godine u kojoj je porez na dobit smanjen s 35 na 21 posto, a smanjeno je i porezno opterećenje za većinu građana.

Tramp je nedavno prvi put spomenuo dalje smanjenje poreza, u istoj sedmici kada je objavljeno da je američka vlada okončala fiskalnu 2018. godinu s deficitom od 779 milijardi dolara, najvećim u posljednjih šest godina, što je posljedica pada prihoda nakon smanjenja poreza početkom ove godine.

Bonus video: