Tramp otkazao odlazak i američke delegacije u Davos zbog blokade vlade

Umjesto njega, u Švajcarsku na skup koji se održava od 21. do 25. januara trebalo je da otputuje sužena delegacije
244 pregleda 0 komentar(a)
Donald Tramp, Foto: Reuters
Donald Tramp, Foto: Reuters

Američki predsjednik Donald Tramp odlučio je da otkaže odlazak američke delegacije na Svjetski ekonomski forum u Davosu iduće nedjelje zbog blokade američke vlade, saopštila je sinoć Bijela kuća.

"Iz poštovanja prema 800.000 američkih zaposlenih koji nisu plaćeni i da obezbijedi podršku svog tima predsjednik Tramp je otkazao putovanje svoje delegacije na Svjetski ekonomski forum u Davosu, u Švajcarskoj", rekla je portparolka Bijele kuće Sara Sanders, nedelju dana pošto je Tramp otkazao sopstveni odlazak na taj svjetski skup.

Umjesto njega, u Švajcarsku na skup koji se održava od 21. do 25. januara trebalo je da otputuje sužena delegacije u kojoj je bio državni sekretar Majk Pompeo, ministar trgovine Vilbur Ros i ministar finansija Stiven Mnučin.

Na svjetskom ekonomskom forumu koji okuplja svjetsku ekonomsku i političku elitu u ski centru u Davasu očekuje se 3.000 učesnika od kojih 65 šefova država ili vlada.

Predsjednik Francuske Emanuel Makron takođe neće učestvovati ove godine zbog prenatrpanog rasporeda a ni britanska premijerka Tereza Mej koja je posvećena Bregzitu.

Ranije tokom jučerašnjeg dana Tramp je isto zbog djelimične blokade federalne vlade otkazao putovanje demokratske predsjednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi, koja je trebalo vojnim avionom da otputuje u Avganistan. On je odbio da odobri vojni avion za njen put.

Bonus video: