VIkiliks: Povjerljivi uputi za agente CIA

Uputstva govore kako da agenti, dok su na tajnom zadatku, "zaobiđu" bezbjednosne sisteme na međunarodnim aerodromima, uključujući one u EU
0 komentar(a)
tender, dokumenta, Foto: Shutterstock.com
tender, dokumenta, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 22.12.2014. 10:45h

Sajt Vikiliks objavio je dva povjerljiva dokumenta sa uputstvima agentima američke Centralne obavještajne agencije (CIA).

Uputstva govore kako da agenti, dok su na tajnom zadatku, "zaobiđu" bezbjednosne sisteme na međunarodnim aerodromima, uključujući one u EU.

Prvi dokument, koji datira iz septembra 2011. godine, savjetuje operativcima kako da se ponašaju tokom pojačane kontrole na aerodromu, koja obuhvata pretresanje i detaljno ispitivanje, prenosi danas Raša tudej.

Uputstvo ukazuje na značaj igranja dosljedne, uvjerljive i dobro uvježbane uloge, pored lažnog profila na Internetu.

U drugom dokumentu, iz januara 2012, detaljno su predstavljene procedure pogranične kontrole u šengenskoj zoni i različite mjere elektronske bezbjednosti, uključujući Šengenski informacioni sistem i datoteku otisaka prstiju EURODAC.

Osnivač "Vikiliksa" Džulijan Asanž obašnjava da ovi dokumenti pokazuju da CIA, pod administracijom američkog predsjednika Baraka Obame, "i dalje planira da se infiltrira preko granica EU i da vodi tajne operacije u zemljama EU".

Dokument pokazuje i sve veću zabrinutost CIA zbog rizika koji po lažni identitet agenata predstavljaju biometrijske baze podataka, koje su i SAD unaprijedile posle terorističkih napada 11. septembra 2001.

"Vikiliks" je u petak objavio izvještaj CIA u kojem je navedeno da akcije čiji je cilj ubistvo, medju koje spadaju i napadi bespilotnim letjelicama, mogu biti efikasne u nekim slučajevima, ali da mogu imati i negativne efekte, poput okretanja lokalnog stanovništva pobunjenicima.

Bonus video: