Presretnute rakete iznad Tel Aviva; Izraelski tenkovi na granici

"Pritisak međunarodne zajednice nas neće spriječiti da uzvraćamo teroristima koji nas napadaju", rekao je Netanjahu
21 komentar(a)
Ažurirano: 12.07.2014. 20:12h

Izraelska vojska, koja nastavlja operaciju u pojasu Gaze, priprema se za kopnenu ofanzivu, te je na granicu stiglo nekoliko desetina izraleskih tenkova.

Na granici se nalaze pojačane vojne snage, javljaju svjetske agencije i dodaju da su s druge strane ulice Gaze pusto.

Izrael je ranije nagovijestio mogućnost kopnenog napada zbog čega je pozvano 40.000 rezervista da se prijave.

Izraelska vojska saopštila je da je nanela "značajan udarac" palestinskom radikalnom pokretu Hamas, koji kontroliše pojas Gaze i odakle ispaljuje rakete na Izrael.

Vojska je u posljednjih 24 časa gađala 158 lokacija Hamasa.

U jutrošnjem napadu na pojas Gaze poginuo je 21 Palestinac i za pet dana ofanzive poginuo je ukupno 126 Palestinaca, dok je više od 600 povrijeđeno.

Palestinci navode da su u napadu pogođjene džamije i domovi pripadnika Hamasa.

Prema informacijama iz Izraela, Hamas i Islamska država Irak i Levanta gađali su međunarodni aerodrom Ben Gurion na periferiji Tel Aviva i upozorile međunarodne aviokompanije od opasnosti slijetanja na izraelsku teritoriju.

Presretnute rakete iznad Tel Aviva

Rakete ispaljene iz pravca pojasa Gaze večeras su oborene iznad Tel Aviva, saopštila je izraelska vojska.

Vojska je saopštila da je presrela rakate iznad Tel Aviva, a na televiziji su emitovani snimci na kojima se na nebu vide pogođene letjelice.

SB UN apeluje na prestanak vatre u pojasu Gaze

Savjet bezbjednosti UN pozvao je danas Izrael i islamski pokret Hamas da okončaju vatru i da poštuju međunarodne zakone za zaštitu ljudskih prava.

U zajedničkom saopštenju, 15 zemalja članica Savjeta bezbjednosti pozvalo je na smirivanje sitacije u pojasu Gaze, na prestanak vatre i ponovno uspostavljanje mira.

Zemlje članice Savjeta izrazile su zabrinutost zbog krize u pojasu Gaze i založile su se sa zaštitu civila na obe strane.

U saopštenju se pruža podrška ponovnom početku pregovora između Izraelaca i Palsetinaca, s ciljem da se postigne mirovni dogovor.

U četvrtak je zbog situacije u pojasu Gaze održan hitan sastanak Savjeta bezbjednosti, ali tada nije izdato nikakvo saopštenje.

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun tada je apelovao na prestanak vatre.

Netanjahu: Izrael se protivi međunarodnom pritisku

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je jutros prije početka jevrejskog šabata, dana odmora, da se Izrael protivi pritisku međunarodne zajednice za postizanje prekida vatre.

"Pritisak međunarodne zajednice nas neće spriječiti da uzvraćamo teroristima koji nas napadaju", rekao je Netanjahu.

U telefonskom razgovoru s Netanjahuom, američki predsjednik Barak Obama predložio je da SAD posreduju u uspostavljanju mira, izražavajući bojazan da će doći do eskalacije nasilja.

"SAD su spremne da utiču na uspostavljanje mira i prekida vatre postignutim sporazumom iz 2012. godine", saopštila je Bijela kuća.

Vašington je dodao da i dalje smatra palestinski radikalni pokret Hamas, koji kontroliše Pojas Gaze, terorističkom organizacijom.

SAD su spremne da utiču na Bliski istok, "kako bi se obustavili raketni napada iz Gaze i Libana", dodala je Bijela kuća.

Dodikovo pismo podrške Izraelu

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik u pismu izraelskom premijeru i predsjedniku izrazio je "potpuno razumijevanje i podršku odlučnosti da na terorističke prijetnje i akcije protiv Izraela odgovore na adekvatan način, štiteći bezbjednost svojih građana i njihovu imovinu".

Dodik je u pismu predsjedniku Šimonu Peresu i premijeru Benjaminu Netanjahuu naveo da s "posebnom pažnjom i zabrinutošću prati razvoj situacije u pojasu Gaze, jer duboko i iskreno saosjeća s prijateljskim jevrejskim narodom i državom Izrael".

"Terorističke prijetnje i akcije ekstremnih islamističkih grupa su prijetnja cjelokupnoj svjetskoj zajednici, pa bi i ona morala da stane u jedan front protiv takvih prijetnji", istakao je on.

Dodik je ocijenio da će se Izrael "oduprijeti takvim prijetnjama i da će se mir vratiti na cijelu teritoriju Izraela".

"Primite izraze našeg dubokog poštovanja, podrške i saosjećanja sa vašim narodom", poručio je Dodik predsjedniku i premijeru Izraela.

Galerija

Bonus video: