Južna Koreja i Kina se protive nuklearnim ambicijama Sjeverne Koreje

Obje strane podržavaju nastavak pregovoras ciljem obustavljanja nuklearnih programa Sjeverne Koreje, u zamjenu za ekonomske i diplomatske povlastice
0 komentar(a)
Si Đinping, Park Geun Hje,, Foto: Reuters
Si Đinping, Park Geun Hje,, Foto: Reuters
Ažurirano: 03.07.2014. 16:08h

Lideri Južne Koreje i Kine ponavili su da se oštro protive nuklearnim ambicijama Sjeverne Koreje.

Takođe su najavili da će pokušati da do kraja godine završe pregovore o slobodnoj trgovini.

Posjeta predsjednika Kine Sija Đinpinga Seulu i peti sastanak s južnokorejskom liderom od kada su obojica stupila na vlast prošle godine, imala je za cilj da ojača trgovinske i diplomatske veze između dvije zemlje.

Kako navodi Rojters, Si je u Seul otputovao i da bi uvjerio tamošnje vlasti i predsjednicu Park Geun-hje da će nastaviti da vrši pritisak na Pjongjang da obustavi pokušaje da proizvodi nuklearno oružje.

Poslije sastanka, Si i Perk su novinarima rekli da se oštro protive nuklearnom oružju na Korejskom poluostrvu. Si, po kineskom diplomatskom običaju, nije imenovao Sjevernu Koreju, naveo je Rojters.

Obje strane takođe su poručile da podržavaju nastavak pregovora šest zemalja, s ciljem obustavljanja nuklearnih programa Sjeverne Koreje, u zamjenu za ekonomske i diplomatske povlastice.

Domaćin pregovora je Kina, a u njih su uključene i obje Koreje, Japan, Rusija i Sjedinjene Američke Države.

Više puta prekidani, pregovori su, međutim, do sada pokazali slabe rezultate, 2008. su prekinuti, a Sjeverna Koreja ih je proglasila "mrtvima".

Bonus video: