Mosad tvrdi da je pomogao u spriječavanju iranskog terirstičkog napada u Francuskoj

"Pozivam lidere Evrope:prestanite da finansirate isti režim koji sponzoriše terorizam protiv vas i protiv mnogih drugih. Prestanite da zdaovoljavate Iran", rekao je Netanjahu koji je nedavno pozdravio povlačenje SAD iz nuklearnog sporazuma velikih sila s Iranom
1 komentar(a)
Mosad, Foto: Wikimedia.org
Mosad, Foto: Wikimedia.org
Ažurirano: 20.07.2018. 08:07h

Izraelska obavještajna služba Mosad tvrdi da je omela zavjeru Irana za napad na skup iranskih disidenata u predgrađu Pariza u junu.

Izrael je sinoć ukinuo embargo na objavljivanje vijesti o toj operaciji. Mosad je dao Njemačkoj, Francuskoj i Belgiji ključne obavještajne informacije o napadu koji je doveo do hapšenja grupe koju je predvodio iranski diplomata, navode izraelski mediji.

Bilo je planirano da na tom opozicionom skupu govorii advokat predsjednika SAD Donalda Trampa Rudi Đulijani.

Mosad je, kako se navodi, ušao u trag osumnjičenima u nekoliko zemalja.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu je aludirao na tu operaciju u jednom govoru ovog mjeseca.

"Pozivam lidere Evrope:prestanite da finansirate isti režim koji sponzoriše terorizam protiv vas i protiv mnogih drugih. Prestanite da zdaovoljavate Iran", rekao je Netanjahu koji je nedavno pozdravio povlačenje SAD iz nuklearnog sporazuma velikih sila s Iranom.

Razlog za embargo nije poznat i nije jasno zašto je Mosad odlučio da ga ukine i objavi izvještaj.

U Belgiji se vodi istraga protiv dva Belgijanca iranskog porijekla uhapšena u subotu sa 500 grama eksploziva domaće proizvodnje i napravom za detonaciju.

Uz tu dvojicu, iranski diplomata koji služi u Austriji pritvoren je u Njemačkoj pod sumnjom da vodi iransku terorističku grupu koja je planirala da aktivira eksplozivnu napravu na skupu.

Još jedna osoba iranskog porijekla je pritvorena u Francuskoj, prenjeli su izraelski mediji. Iran tvrdi da nema nikakve veze sa tom zavjerom.

Bonus video: