Indija: Usvojen novi zakon za zaštitu žena od nasilja

Smrtna kazna propisana je za prestupnike koji ponovo izvrše krivično djelo silovanje ili za pokušaje silovanja sa smrtnim ishodom
68 pregleda 1 komentar(a)
grupno vjenčanje, Indija, Foto: Beta/AP
grupno vjenčanje, Indija, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 21.03.2013. 14:47h

Indijski parlament usvojio je danas novi zakon koji štiti prava žena i sankcioniše seksualno nasilje. Zakon je donijet kao odgovor na brutalno grupno silovanje mlade Indijke, koje se se desilo u decembru u Nju Delhiju.

Zakon je usvojen danas od strane gornjeg doma indijskog Parlamenta, dva dana nakon što ga je usvojio donji dom. Zakon će zvanično stupiti na snagu kada ga potpiše i indijski predsjednik.

Novi zakon inkriminiše uhođenje, voajerizam, i seksualno uznemiravanje žena. Smrtna kazna propisana je za prestupnike koji ponovo izvrše krivično djelo silovanje ili za pokušaje silovanja sa smrtnim ishodom.

I pored zabrinutosti zbog nekih zakonskih odredbi, kao i činjenice da se u Indiji zakoni slabo primjenjuju, aktivisti su pozdravili donošenje novog zakona kao prekretnicu u borbi za ženska prava u ovoj zemlji.

"Ovo je značajan momenat, koji pokazuje da smo napredovali", rekla je Vrinda Grover, pravnica i borac za ženska prava. "Ali još puno toga treba da se uradi."

Zakon je poslat na ubrzanu proceduru zbog masovnih protesta širom zemlje, na kojima je traženo od vlade da obezbijedi veće garancije za bezbjednost žena.

Poslije incidenta u decembru, vlada je oformila radnu grupu koja je preporučila opsežne promjene indijskog zakona o silovanju. Zbog toga je usvojen dekret koji sankcioniše zločine protiv žena, ali je parlament morao da donese novi zakon do sljedećeg mjeseca da pravosnažnost dekreta ne bi istekla.

Bonus video: