Palestinci kažu da će Izrael morati da prijave Hagu

"Ako Izrael nastavi sa sprovođenjem plana naseljavanja E1 područja i drugim povezanim planovima oko Jerusalima onda ćemo ići na Haški tribunal", rekao je ministar spoljnjih poslova Palestine
59 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 24.01.2013. 09:32h

Palestinci su juče objavili da neće imati drugog izbora nego da se žale Međunarodnom krivičnom sudu (ICC) ako Izrael nastavi sa sprovođenjem planova izgradnje naselja na područjima koja Palestinci smatraju svojim i žele da postanu dio njihove buduće države.

Palestinski ministar spoljnjih poslova Riad Malki rekao je novinarima nakon sastanka Savjeta bezbjednosti UN-a posvećenog Bliskom istoku, da će odluka njegove vlade najvećim dijelom zavisiti od toga što će Izraelci učiniti s takozvanim E1 područjem koje se nalazi nedaleko od arapskih četvrti istočnog Jerusalima.

"Ako Izrael nastavi sa sprovođenjem plana naseljavanja E1 područja i drugim povezanim planovima oko Jerusalima onda ćemo ići na Haški tribunal", rekao je. "Nemamo drugog izbora. To zavisi od odluka i budućih postupaka Izraela".

Palestinci su ranije sugerisali da je iznošenje raznih sporova s Izraelom sudu u Hagu jedna od opcija, ali Malkijeva izjava od juče je najdirektnija prijetnja koju je njegova vlada do sada uputila Izraelu.

Sud u Hagu sudi po optužbama za genocid, ratne zločine i druga veća kršenja ljudskih prava. Palestinci prvo moraju da zatraže da se priključe sudu, a kada postanu članica onda će moći i da prijave Izrael i zatraže istragu povodom eventualne tužbe.

SAD ponovio poziv za obnovu izraelsko-palestinskih razgovora

Bijela kuća je juče pozvala Izraelce i Palestince da nakon izraelskih izbora na kojima je dosadašnji premijer Benjamin Netanijahu ponovno pobijedio, ali sa slabijom većinom desnoga bloka, nastave mirovne pregovore

Portparol Bijele kuće Džej Karni nije htio da nagađa ko će biti u novoj Netanijahuovoj vladi jer su stranke lijevoga centra iznenadile dobrim rezultatom na izborima, ali je rekao je da će mu američki predsjednik Barak Obama vjerovatno telefonirati i čestitati.

"Mi mislimo da su nužni direktni pregovori obje strane (Izraelaca i Palestinaca) o pitanju konačnoga statusa, koji će dovesti do rješenja prihvatljivog za obje države", rekao je Karni novinarima o mogućem uticaju izraelskih izbora na zamrle mirovne pregovore.

I Obama i Netanijahu upravo započinju novi mandat, a njihov će odnos idućih mjeseci biti na probi kao nikad do sada jer je osim stalnog problema izraelsko-palestinskih odnosa otvoreno i pitanje iranskog nuklearnog programa, komentariše agencija Rojter.

Obama nakon svoga reizbora pokazuje hrabrije lice, a Netanijahu je u defenzivi pa se može pretpostaviti da demokratski američki predsjednik ovaj put snažnije uđe u novi krug razgovora.

Američki su zvaničnici oprezni i čekaju da vide kakvu će koaliciju i vladu Netanijahu sastaviti.

"Šanse za čistu desničarsku vladu su se smanjile, zajedno s glavoboljom koju bi ona izazvala Obami. Dakle, postoje bolji izgledi da Netanijahu nađe 'modus vivendi' sa Sjedinjenim Državama", ocijenio je Dejvid Makovski, stručnjak vašingtonskog Instituta za bliskoistočnu politiku.

Galerija

Bonus video: