Izrael testira SMS raketnu uzbunu

Sistem čije je testiranje danas počelo biće operativan do kraja septembra, prenose agencije
77 pregleda 3 komentar(a)
telefon, Foto: Zoran Đurić
telefon, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 12.08.2012. 16:53h

Izrael je započeo testiranje SMS sistema za upozoravanje javnosti na raketne napade, u trenutku kada izraelski mediji izvještavaju o mogućem udaru na Iran.

Premijer Benjamin Netanjahu ocijenio je da je Izrael zabilježio značajan napredak u civilnoj zaštiti, pomenuvši antiraketne sisteme "gvozdena kupola" i "erou".

Netanijahu je na početku sjednice vlade upozorio i na "drugačiju prijetnju, po svom obimu i suštini", istakavši da se Iranu ne smije nikada dozvoliti da ima nuklearno oružje.

Sistem čije je testiranje danas počelo biće operativan do kraja septembra, prenose agencije.

U saopštenju je objavljen početak testiranja širom zemlje sistema upozoravanja "Lična poruka". Testiranje će trajati do četvrtka, a SMS tekstovi na hebrejskom, arapskom, engleskom i ruskom jeziku slaće se pretplatnicima tri izraelske glavne mreže "Selkom", "Pelefon" i "Orandž".

Ideja je da se na taj način upozorava stanovništvo o raketnom napadu proiranskog Hezbolaha iz Libana, u slučaju da Izrael napadne iranska nuklearna postrojenja, jer se vjeruje da pravi atomsku bombu.

Najtiražniji izraelski list "Jediot ahronot" u međuvremenu, u članku pod naslovom "Nespremni za rat", dovodi u pitanje spremnost Izraela i na udar i na posljedice.

"Hoće li te pripreme biti dovoljne da se zada razarajući udarac iranskim nuklearnim postrojenjima i omogućiti Izraelu da se nosi sa posljedicama takvog napada", pita list i zaključuje da "uopšte nije jasno da je to slučaj".

U tekstu se, takođe, pominje da 700.000 civila nema skloništa od bombi, da samo pola od 7,8 milona Izraelaca ima gas maske i da će utvrđivanje 70 procenata bolnica u zemlji biti završeno tek 2015. godine.

Bonus video: