Tramp nije podigao starosnu granicu za oružje

Tramp je, govoreći na skupu u Pensilvaniji u subotu, kritikovao uvođenje raznih komisija za utrvrđivanje politike dok je govorio o problemu sa opioidima
0 komentar(a)
Donald Tramp, Foto: Reuters
Donald Tramp, Foto: Reuters
Ažurirano: 12.03.2018. 16:32h

Predsjednik SAD Donald Tramp rekao je da prati sudske slučajeve i presude prije nego što nešto preduzme oko starosne granice za nabavku nekih vrsta oružja navodeći da za to "blago rečeno, nema mnogo političke podrške".

Tramp je ovo napisao u Tviter poruci poslije saopštenja Bijele kuće u kome je izložen plan mjera za borbu protiv oružanih napada u školama.

Bijela kuća je juče objelodanila novi plan za sprječavanje oružanih napada u školama, koji, međutim, ne uključuje raniji predlog američkog predsjednika za podizanje starosne granice za kupovinu oružja na 21 godinu, a pitanje naoružavanja nastavnika, što je on takođe bio predložio, se ostavlja da se riješi na nivou pojedinačnih saveznih država i lokalnih zajednica.

Umjesto toga nova savezna komisija o bezbjednosti u školama razmotriće pitanje starosne granice u okviru paketa mjera koje je Bijela kuća juče najavila kao odgovor na prošlomjesečnu pucnjavu u školi u Parklandu u Floridi u kojoj je jedan tinejdžer ubio 17 đaka i profesora.

Tramp je, govoreći na skupu u Pensilvaniji u subotu, kritikovao uvođenje raznih komisija za utrvrđivanje politike dok je govorio o problemu sa opioidima.

Preko Tvitrera danas on je opisao nove mjere Bijele kuće protiv oružanih napada u školima kao "vrlo veliko poboljšanje".

"Naoružani čuvari su OK mera odvraćanja", napisao je Tramp. U poruci o starosnoj granici napisao je "pratim sudske slučajeve i presude prije djelovanja. Države donose ovu odluku. Stvari se brzo kreću po ovom pitanju ali (blago rečeno) nema mnogo političke podrške".

Demokrate su brzo reagovale da kritikuju predsjednika oko ostavljanja nepromjenjene starosne granice za nabavku oružja.

Za sada Bijela kuća podržava skromnu provjeru istorije osobe i mjeru za bezbjednost u školama, koje će, kako se očekuje imati podršku obje partije u parlamentu, iako se neki republikanci protive a demokrate kažu da su mjere nedovoljne.

Kritičari smatraju da taj plan predstavlja "sitne korake" kako se moćno Nacionalno udruženje za oružje (NRA) "ne bi uznemirilo".

Bonus video: