Jerusalim: Gradonačelnik suspendovao plan za porez na crkvenu imovinu

Lideri Grčko-pravoslavne, Rimokatoličke crkve i drugi crkveni velikodostojnici su u nedjelju zatvorili Crkvu Svetog groba u znak protesta zbog odluke jerusalimske opštine da im nametne porez na imovinu
90 pregleda 0 komentar(a)
Crkva Svetog groba, Jerusalim, Foto: Reuters
Crkva Svetog groba, Jerusalim, Foto: Reuters
Ažurirano: 27.02.2018. 15:02h

Gradonačelnik Jerusalima Nir Barkat suspendovao je danas plan o oporezivanju crkvene imovine, koji je doveo do trodnevnog zatvaranja Crkve Svetog groba, jednog od najsvetijih hrišćanskih mjesta.

Kancelarija premijera Benjamina Netanjahua saopštila je da su šef Vlade i gradonačelnik Jerusalima obrazovali tim za "formulisanje rješenja" koji će pregovarati s crkvenim zvaničnicima, prenio je AP.

Barkat je ranije rekao da njegov plan o oporezivanju važi samo za "komercijalnu imovinu" u posjedu crkvi, a ne za mjesta molitvi. Crkve su ocijenile da se tim planom krše postojeći dogovori.

Lideri Grčko-pravoslavne, Rimokatoličke crkve i drugi crkveni velikodostojnici su u nedjelju zatvorili Crkvu Svetog groba u znak protesta zbog odluke jerusalimske opštine da im nametne porez na imovinu.

Crkva Svetog groba je podignuta na mjestu gdje je po vjerskom učenju Isus Hrist razapet, sahranjen i vaskrsao. Objavljujući da zatvaraju crkvena vrata u nedjelju u podne crkveni lideri su rekli da protestuju i zbog predloga zakona da se konfiskuje crkvena zemlja prodata privatnicima.

Na osnovu sporazuma koji je važio decenijama jerusalimska opština nije mogla da ubire porez na imovinu od hrišćanskih institucija, ali je sada donijeta odluka o oporezivanju, osim na imovinu koja se "koristi za molitvu, učenje religije ili potrebe koje iz toga proističu" na osnovu mišljenja jednog pravnog eksperta.

Bonus video: