Vašington istražuje je li koronavirus nastao u laboratoriji u Vuhanu; Kina: WHO potvrdila da za to nema dokaza

"Kineska vlada zaista treba da se otvori i objasni kako se ovaj virus zapravo širi", rekao je Pompeo. Kinesko ministarstvo vanjskih poslova ponovilo da je Svjetska zdravstvena organizacija kazala da nema dokaza da je koronavirus nastao u laboratoriji
19030 pregleda 13 komentar(a)
Donald Tramp i Majk Pompeo, Foto: AP
Donald Tramp i Majk Pompeo, Foto: AP
Ažurirano: 16.04.2020. 13:51h

Američki predsjednik Donald Tramp rekao je da Vašington pokušava da otkrije da li je koronavirus nastao u laboratoriju u Vuhanu, a državni sekretar Majk Pompeo je poručio da Peking treba da "iznese na vidjelo" sve što zna.

Izvor virusa, kako prenosi Rojters, još uvijek je misterija.

Fox News je objavio da je virus potekao iz laboratorija u Vuhanu, ali ne kao biološko oružje, već kako bi Kina pokazala SAD da imaju jednake ili bolje sposobnosti za identifikovanje virusa i borbu protiv njih.

Ovaj izvještaj, a i neki drugi, prenosi agencija Hina, sugerišu da se zbog niskih bezbjednosnih standarda u laboratoriju u Vuhanu neko zarazio i pojavio na pijaci sa koje se virus počeo širiti.

Tramp je na konferenciji za medije u Bijeloj kući rekao da je upoznat sa tim izvještajem.

"Vršimo veoma temeljan pregled te grozne situacije", rekao je.

Nije htio da otkrije što je o tome rekao u razgovoru sa kineskim predsjednikom Si Đinpingom.

"Ne želim da govorim o tome što sam mu rekao o laboratoriji. Ne želim govoriti o tome, trenutno nije prikladno".

Institut za virologiju u Vuhanu još je u februaru odbacio navode da je virus nastao u jednoj od njihovih laboratorija.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova danas je saopštilo da je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) kazala da nema dokaza da je koronavirus nastao u laboratoriju.

Portparol ministarstva Žao Lijan je to kazao odgovarajući na pitanje vezano za optužbe da je koronavirus nastao u laboratoriju u Vuhanu.

Žao je na dnevnom brifingu rekao novinarima u Pekingu da su stručnjaci WHO "više puta rekli da nema dokaza da je koronavirus stvoren u laboratoriji"

Pompeo je u intervjuu za Fox News rekao da "znamo da je virus potekao iz Vuhana u Kini" te da je Institut za virologiju udaljen tek nekoliko kilometara od pijace.

"Kineska vlada zaista treba da se otvori i objasni kako se ovaj virus zapravo širi", rekao je Pompeo.

"Kineska vlada mora to iznijeti na vidjelo".

Šira naučna zajednica navodi da Sars-CoV-2 potiče od šišmiša.

Tramp i drugi zvanični sumnjaju u broj mrtvih u Kini, njih oko 3.000, dok je u SAD-u umrlo više od 28.000 ljudi i brojka još raste.

U srijedu je rekao da SAD ima više slučajeva jer "više o tome izvještava".

"Vjerujete li zaista tim brojkama u ogromnoj zemlji Kini i da imaju pouzdan broj zaraženih i mrtvih, vjeruje li iko u to?", upitao je Tramp.

Bonus video: