Izrael potpisao sporazume o normalizaciji odnosa sa UAE i Bahreinom u Bijeloj kući

Sporazum su potpisali premijer Izraela Benjamin Netanjahu i ministri spoljnih poslova UAE i Bahreina, Abdulah bin Zajed al-Nahjan Abraham i Halid bin Ahmed Al Halifa

11730 pregleda 45 reakcija 4 komentar(a)
Sa potpisivanja sporazuma, Foto: Reuters
Sa potpisivanja sporazuma, Foto: Reuters

Izrael je danas u Bijeloj kući sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Bahreinom potpisao sporazume o normalizaciji odnosa u prisustvu američkog predsjednika Donalda Trampa.

Sporazum su potpisali premijer Izraela Benjamin Netanjahu i ministri spoljnih poslova UAE i Bahreina, Abdulah bin Zajed al-Nahjan Abraham i Halid bin Ahmed Al Halifa.

Tramp, koji se nada da će ti istorijski sporazumi dovesti do novog poretka moći na Bliskom istoku i učvrstiti njegov imidž mirotvorca uoči predsjedničkih izbora u SAD, proglasio je na ceremoniji potpisivanja "rađanje novog Bliskog istoka".

"Ovdje smo danas da promijenimo smjer istorije. Poslije decenija podjela i sukoba, obilježavamo svitanje novog Bliskog istoka", rekao je Tramp.

Stotine ljudi su posmatrale ceremoniju potpisivanja bilateralnih sporazuma kojima se formalizuje normalizacija već poboljšanih odnosa Izraela i dvije arapske države, u skladu s njihovim zajedničkim suprotstavljanjem Iranu.

Sporazumi se ne bave višedecenijskim izraelsko-palestinskim sukobom.

Dok UAE, Bahrein i druge arapske zemlje podržavaju Palestince, Trampova administracija je uspjela da ubijedi dvije države da ne dozvole da ih taj konflikt spriječi da imaju normalne odnose sa Izraelom.

Bonus video: