Istraživački tim SZO stigao u Vuhan

Dolazak stručnog tima SZO u Vuhan odobrila je vlada predsjednika Si Đinpinga poslije više mjeseci diplomatskog ubjeđivanja

2834 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Desetočlani tim istraživača Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) stigao je danas u Kinu, u grad Vuhan, gdje je pandemija koronavirusa prvi put primijećena, da sprovede istragu o porijeklu pandemije uz neizvjesnost da li bi Peking mogao da pokuša da spriječi nelagodna otrkića.

Dolazak stručnog tima SZO u Vuhan odobrila je vlada predsjednika Si Đinpinga poslije više mjeseci diplomatskog ubjeđivanja, koje je izazvalo neuobičajenu javnu žalbu predsjednika Svjetske zdravstvene organizacije.

Naučnici sumnjaju da je virus od koga je umrlo 1,9 milion ljudi u svijetu od kraja 2019. godine. prešao na ljude sa slijepih miševa ili drugih životinja, najvjerovatnije na jugozapadu Kine. Vladajuća Komunistička partija Kine, povrijeđena zbog žalbi da je dozvolila da se raširi bolest navela je da je virus stigao iz inostranstva, moguće na uvezenoj morskoj hrani, ali naučnici odbacuju tu pretpostavku.

Engleski kanal državne televizije CCTV, javio je da je stigao tim SZO. U timu su stručnjaci za viruse i drugi specijalisti iz SAD, Austrije, Njemačke, Japana, Britanije, Rusije, Holandije, Katara i Vijetnama.

Portparol kineske vlade rekao je ove nedjelje da će "razmeniti mišljenja" sa kineskim naučnicima, ali nije nagovijestio da li će im biti dopušteno da skupljaju dokaze.

Oni će morati da budu u dvonedjeljnom karantinu kao i da se testiraju na Kovid-19, prema objavi na zvaničnom nalogu televizije na mreži Vajbo.

Oni će početi da rade sa kineskim stručnjacima preko video sastanaka dok su u karantinu.

Kina je prvobitno odbila zahtjev za međunarodnu istragu kada je administracija predsjednika Donalda Trampa optužila da je Peking kriv za širenje virusa koji je doveo do najdublji pad svjetske ekononomije od 1930-ih.

Jedna mogućnost je da su lovokradice divljih životinja možda prenijele virus trgovcima koji su ga donijeli u Vuhan, rekao je ranije za AP jedan od članova tima SZO, zoolog Peter Dasak, iz američke grupe Eko Helt Alajans (EcoHealth Alliance).

Malo je vjerovatno da će jedna posjeta naučnika potvrditi porijeklo virusa, pošto je utvrđivanje porijekla epidemije od životinja obično dugotrajan proces koji traži više godina istraživanja uključujući uzorke životinja, genetsku analizu i epidemiološke studije.

Bonus video: