"Broj palestinske djece u izraelskim zatvorima tokom 2020. dostigao broj 168, od čega u samicama 27"

"U Palestini ima 2.226.077 djece što čini 45% palestinskog stanovništva koje živi u njoj. Svi oni se suočavaju sa nepravednim svakodnevnim životom"

4857 pregleda 5 komentar(a)
Palestinska djeca na putu do škole, Foto: Ambasada Palestine u Crnoj Gori
Palestinska djeca na putu do škole, Foto: Ambasada Palestine u Crnoj Gori

Broj djece zatvorene u izraelskim zatvorima tokom 2020. godine dostigao je 168 od čega je 27 u samicama, saopšteno je danas iz Ambasade Palestine u Crnoj Gori.

Oni su kazali da se danas obilježava Dan palestinskog djeteta.

"U Palestini ima 2.226.077 djece što čini 45% palestinskog stanovništva koje živi u njoj. Svi oni se suočavaju sa nepravednim svakodnevnim životom. U Palestini, obrazovanje je obavezno za djecu do15. godine. Broj učenika u Palestini dostigao je oko 1.289.000. Međutim, brojni izraelski vojni kontrolni punktovi ometaju kretanje svih Palestinaca, što znači da inače kratka putovanja mogu trajati satima i rezultirati propuštenim časovima ili vanškolskim aktivnostima. Pokušaj prolaska kroz kontrolne punktove može dovesti do zastrašivanja, napada ili proizvoljnog hapšenja djece od strane izraelskih vojnika", ističe se u saopštenju Ambasade Palestine.

Oni su dodali da djeca koja žive u blizini ilegalnih izraelskih naselja prijavljuju uznemiravanja dok putuju u školu i iz škole, a za ilegalne naseljenike se zna da napadaju škole oružjem dok se nastava odvija.

"Ovo stvara osjećaj straha koji ne doprinosi konzistentnom obrazovanju Kada je djeci uskraćena mogućnost da uče kroz kvalitetno obrazovanje, kada im je uskraćen pristup zdravstvenoj zaštiti, ili im je uskraćena stabilnost dok gledaju kako im se kuće ruše od strane Izraela, ne proživljavaju sigurno djetinjstvo. Oni koji su u konstantnoj opasnosti od hapšenja, eksploatacije ili nasilja nijesu zaštićeni složenim pravnim sistemom koji se primjenjuje na okupiranoj palestinskoj teritoriji", rekli su iz Ambasade Palestine.

Poručili su i da je za porodice i njihovu decu, uticaj rušenja kuća i finansijski i psihološki.

"Broj djece koja žive u siromaštvu je 645.000. Dugi periodi nestabilnosti nastupaju nakon rušenja kuća. Ovi periodi utiču na djecu psihološki, kroz uništavanje normalnog porodičnog života, i praktično, kroz prekid školovanja. Psihološko stanje njihovih roditelja duboko utiče na mentalno zdravlje djeteta, koje je na ozbiljnom iskušenju nakon rušenja. Smrtni slučajevi i povrede su česti. Psihološka trauma kao rezultat nasilja nastalog zbog prepada izraelske vojske je duboka i može biti dugotrajna. U Gazi, zdravstvena situacija je okrutna. Mnoga djeca su tokom vojnih ofanziva zadobila povrede i invaliditete koji će ih pratiti do kraja života. Hiljade djece su izgubile roditelje ili druge članove porodice, ali nemaju pristup psihosocijalnom tretmanu koji bi im omogućio da se nose sa ovim gubitkom", piše u saopštenju Ambasade Palestine.

Kazali su i da se ratifikacijom Konvencije Ujedinjenih nacija (UN) o pravima djeteta, izraelska Vlada obavezala da sva djeca imaju bezbjedno djetinjstvo, sa brigom, zaštitom i mogućnostima koje su neophodne da bi se osiguralo da je detinjstvo period slobodan od nesigurnosti, nasilja ili zlostavljanja.

"Stvarnost je drugačija. Devetoro djece je ubijeno od strane izraelske vojne okupacije tokom 2020. godine. Međunarodne agencije, zemlje pojedinačno kao i organizacije civilnog društva imaju kolektivnu odgovornost da zaštite i implementiraju međunarodno pravo, posebno Konvenciju UN o pravima djeteta", zaključuje se u saopštenju Ambasade Palestine.

Bonus video: