Dva doktora koja su spasila život Navaljnom su umrla. Treći - nestao

"Da stvar bude još čudnija, nakon nestanka Murahovskog pojavili su se izvještaji da je doktor pronađen živ, no Ministarstvo unutrašnjih poslova brzo je demantovalo te vijesti"

5992 pregleda 15 komentar(a)
Aleksandar Murahovski, Foto: REUTERS
Aleksandar Murahovski, Foto: REUTERS

Ruski doktor Aleksandar Murahovski, koji je liječio kritičara Kremlja Alekseja Navaljnog nakon što mu je pozlilo tokom avionskog leta u Rusiji prošle godine, nestao je. Prije njega još dvojica doktora koja su ga liječila iznenada su umrla.

Policija u regiji Omsk u Sibiru, oko 2200 kilometara istočno od Moskve, objavila je da je Murahovski, koji je bio na lovačkom izletu, u petak napustio lovačku bazu u šumi u terenskom vozilu i da otad nije viđen. Potrazi su se pridružili hitne službe, dronovi, helihopter i volonteri na terenu.

Murahovski je bio glavni doktor u bolnici za hitne slučajeve u sibirskom Omsku u kojoj se liječio Navaljni, vodeći opozicionar, antikorupcijski aktivist i kritičar predsjednika Vladimira Putina. Murahovski je nakon toga postavljen za regionalnog ministra zdravstva.

U februaru od srčanog udara umro glavni anesteziolog iz bolnice

A tri mjeseca ranije, 4. februara, njegov zamjenik u dotičnoj bolnici iznenada je umro. Iz bolnice su tada saopštili da je Sergej Maksimišin, zamjenik glavnog doktora, preminuo u 55. godini života od srčanog udara.

Maksimišin je bio načelnik Odjeljenja za anesteziologiju i oživljavanje u bolnici - dakle, po svemu sudeći, onog odjeljenja koje je bilo ključno za liječenje Navaljnog od trovanja.

Nekih mjesec dana nakon Maksimišina još jedan doktor iz te bolnice je umro. Rustam Agišev, načelnik Odjeljenja za traume i ortopediju, umro je u martu od posljedica moždanog udara koji je pretrpio još u decembru 2020., piše američki portal Radio Free Liberty/Radio Europe.

U martu od moždanog udara umro glavni traumatolog i ortoped

Leonid Volkov, voditelj Navaljnijevog kabineta, tada je potvrdio da je Maksimišin bio zadužen za liječenje opozicionarskog vođe.

"Sergej Maksimišin bio je voditelj odjeljenja na kojem se liječio Aleksej Navaljni i bio je zadužen za njegovo liječenje, posebno za nadgledanje njegove medicinski izazvane kome. Znao je više od svih drugih o Aleksejevom stanju pa ne mogu odbaciti mogućnost da se tu radilo o krivičnom djelu", rekao je tada Volkov u intervjuu za CNN.

"S druge strane, ruski zdravstveni sistem je vrlo loš i nije rijetko da doktori njegove dobi iznenada umru. Sumnjam da će biti istrage o njegovoj smrti", dodao je Navaljnijev pomoćnik.

Pojavila se vijest da je nestali doktor pronađen, ministarstvo demantovalo

"Ovo je nevjerovatno. Nakon što su dva doktora koja su liječila i spasila Navaljnija u bolnici u Omsku umrla, treći je sad nestao na lovačkom izletu", komentarisao je Bill Browder, istaknuti kritičar Putinovog režima na Twitteru. Browder je inače bio glavni inicijator tzv. Magnickijevog zakona, pomoću kojeg SAD nameće lične sankcije pripadnicima ruskog i drugih režima koji su umiješani u teška kršenja ljudskih prava, poput zatvaranja, ali i likvidacija i pokušaja likvidacija disidenata i opozicionara.

Da stvar bude još čudnija, nakon nestanka Murahovskog pojavili su se izvještaji da je doktor pronađen živ, no Ministarstvo unutrašnjih poslova brzo je demantovalo te vijesti.

"Kao da žele da i dalje bude nestao", komentarisala je na Twitteru rusko-ukrajinska aktivistkinja Olga Lautman.

Podsjetimo, nakon napetih pregovora s vlastima koje su se protivile, Navaljni je u avgustu prebačen iz Omska u Njemačku na liječenje. Uprava bolnice se, naime, u početku protivila prebacivanju Navaljnog u Njemačku na liječenje, da bi na kraju ipak popustila. Navaljnijeva supruga Julija prije toga je uputila direktan apel Putinu da se njenom suprugu dopusti liječenje u Njemačkoj.

Doktori prvo priznali da je Navalni otrovan pa demantovali sami sebe

Takođe, vrlo je indikativno da su, kako piše američki portal Radio Free Liberty/Radio Europe, doktori u bolnici u Omsku u jednom trenutku sami izjavili da je Navaljnijevo stanje posljedica trovanja, da bi potom demantovali sami sebe. U jednom trenutku kao dijagnozu su iznijeli metabolički sindrom, odnosno niski krvni šećer.

Murakovski, koji je sada nestao, na kraju je 24. avgusta na press-konferenciji, nakon što je izjavio da su spasili Navaljniju život te da u njegovom organizmu nisu pronađeni tragovi otrova.

Međutim, laboratorijska testiranja u tri evropske zemlje, koja je potvrdio globalni organ za nadzor hemijskog oružja, utvrdila su da je Navaljni otrovan nervnim agensom novičokom, koji je izumljen u Sovjetskom Savezu, a koji se, vjeruju zapadne obavještajne službe, nastavio proizvoditi u malim količinama i u postsovjetskoj Rusiji.

Zašto je Navaljni uopšte u zatvoru?

Kremlj je više puta odbacio optužbe da su ruske vlasti pokušale ubiti Navaljnog. Navaljni je u zatvoru od februara zbog kršenja uslovne kazne za presudu za navodnu pronevjeru, koju je i Evropski sud za ljudska prava proglasio nelegitimnom zbog kršenja Navaljnijevog prava na pošteno suđenje. Sud je odlučio da je Navaljni prekršio uslovnu kaznu jer se nije redovno javljao sudu - iako je u to vrijeme bio u izazvanoj komi i daljnjem liječenju u berlinskoj bolnici.

U zatvorskoj koloniji, koja je nastavak sovjetskog gulaga i koju su neki bivši zatvorenici opisali kao "koncentracijski logor", Navaljni je pokrenuo štrajk glađu zbog neadekvatne zdravstvene njege za neurološke i ortopedske tegobe koje ima. Nakon 24 dana Navaljni je prekinuo štrajk glađu, nakon što su doktori upozorili da bi mogao uskoro umrijeti.

"Želim vam reći, dragi moj sude, da je vaš kralj go", poručio je Navaljni sudu preko video poziva na prvom ročištu nakon prekida štrajka glađu.

"Potrošili smo bilione rubalja, a naša zemlja i dalje tone u siromaštvo. Ne iznenađuje to što ekonomisti pišu pisma i kažu da se posljednjih nekoliko godina može nazvati izgubljenom decenijom. Dvadeset godina nekompetentnog vladanja dovelo je do sljedećeg rezultata: kruna koja spada s njegove (Putinove) glave i laži na televiziji", dodao je Navalni.

Bonus video: