U Njujorku i okolini 14 osoba stradalo poslije naleta uragana Ida

Uragan Ida je u područjima Njujorka i Nju Džersija donio obilne kiše - voda je nosila automobile, poplavile podzemnu željeznicu i prizemljile avione u tim oblastima

11391 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Najmanje 14 osoba stradalo je u olujnim kišama i poplavama koje su pogodile Njujork i njegovu okolinu, saopštile su američke vlasti, dok tamošnji mediji pominju broj od 22 poginule osobe.

Gradonačelnik Njujorka Bil de Blazio izjavio je da je u srijedu stradalo devet građana Njujorka, dok su vlasti grada Elizabet u susjednoj američkoj državi Nju Džersi prijavile smrt četiri osobe kao i poplave poslije prolaska uragana Ida.

Američka televizijska mreža NBC prenijela je sa svoje strane da su stradale 22 osobe, uključujući 14 u Nju Džersiju.

Uragan Ida je u područjima Njujorka i Nju Džersija donio obilne kiše - voda je nosila automobile, poplavile podzemnu željeznicu i prizemljile avione u tim oblastima.

De Blazio je stanje opisao kao "istorijsku nepogodu", a nacionalna meteorološka služba prvi put od kada postoji izdala je alarm na poplave u metropoli.

Službe Njojorka i Nju Džersija, koji su proglasili vanredno stanje, pozvale su stanovnike da ostanu u domovima dok se ne očiste ulice i pokuša osposobiti podzemna željeznica i lokalne pruge.

Meteorološka služba izmjerila je apsolutni rekord od 80 mm kiše u sat vremena u Central Parku.

Poplavljene su ulice u Bruklinu i Kvinsu pa je vožnja automobilima nemoguća.

U Pensilvaniji, Nju Džersiju i Merilendu dogodili su se veliki tornadi.

Uragan Ida oslabio je u post-tropski ciklon i trebao bi da nastaviti da se kreće u smjeru sjevera.

Naučnici su ranije upozorili na povećanje aktivnosti raznih ciklona zbog zagrijavanja površine okeana i klimatskih projmena, što predstavlja sve veću prijetnju naseljima na obalama širom svijeta.

Bonus video: