Sajam smrti: Rusija otvorila pogrebnu izložbu usred pandemije

Događaji na sajmu uključivali su čas balzamiranja, lekciju o "ritualnom cvjećarstvu" i čas posvećen pravnim složenostima upravljanja sahrana

6750 pregleda 8 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Sajam u Moskvi na kojem su prikazane blistave opcije sahrana poprima sumorni značaj jer stotine Rusa umiru svakog dana od Kovida-19, piše Radio Slobodna Evropa.

Sajam pogrebne industrije Nekropolis je najveći te vrste i prikazuje najnovije trendove u evropskim i ruskim sahranama.

Događaji na sajmu uključivali su čas balzamiranja, lekciju o "ritualnom cvjećarstvu" i čas posvećen pravnim složenostima upravljanja sahrana.

pogrebni sajam
foto: Reuters

Oksana Zavoronko, menadžerka ruskog sajma, rekla je za RSE da je pandemija koronavirusa rezultirala porastom interesovanja za pogrebnu industriju.

"Više ljudi je počelo cijeniti našu profesiju zato što je u ove posljednje dvije godine umrlo toliko ljudi", rekla je ona.

Nakon stalnog pada stope smrtnosti od 2000-ih, Rusija je, kao i mnoge druge zemlje, doživjela nagli porast stope smrtnosti u 2020. jer je pandemija koronavirusa uzela svoj mračan danak, piše RSE.

pogrebni sajam
foto: Reuters

Čini se da će se taj trend nastaviti jer je ta država danas prijavila rekordnih 40.251 osoba zaraženih koronavirusom, što je najveći broj slučajeva zaraženih u jednom danu od početka pandemije.

Bonus video: