Bajden će imati video sastanak sa liderima EU o Ukrajini

SAD sada pominju moguću invaziju na Ukrajinu "u svakom trenutku" i najavile su povlačenje dijela osoblja iz svoje ambasade u Kijevu. Slično su učinile Velika Britanija i Australija

5431 pregleda 7 komentar(a)
Džozef Bajden, Foto: reuters
Džozef Bajden, Foto: reuters

Predsjednik SAD Džozef Bajden imaće kasno večeras video sastanak sa nekoliko lidera Evropske unije o situaciji u Ukrajini, saopštila je Bijela kuća, pošto raste neusaglašenost stavova SAD i njenih evropskih saveznika.

Predsjednik SAD će razgovarati sa predsjednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen, predsjednikom Evropskog savjeta Šarlom Mišelom, francuskim predsjednikom Emanuelom Makronom, njemačkim kancelarom Olafom Šolcom, generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom, britanskim premijerom Borisom Džonsonom i predsjednikom Poljske Andžejom Dudom.

Video sastanak će biti održan u prostoriji za krizne situacije u Bijeloj kući.

"Video sastanak je dio naše razmjene i bliske koordinacije sa našim savjeznicima i transatlantskim partnerima kao odgovor na vojno pojačanje Rusije na ukrajinskoj granici", navela je Bijela kuća.

Čini se da nije usaglašen stav Vašingtona i Evropljana o Ukrajini, ocijenila je agencija Frans pres.

SAD sada pominju moguću invaziju na Ukrajinu "u svakom trenutku" i najavile su povlačenje dijela osoblja iz svoje ambasade u Kijevu. Slično su učinile Velika Britanija i Australija.

Pojedini evropski lideri traže objašnjenja za ono što smatraju "mogućim pretjeranom dramatizacijom" SAD.

Prema pisanju američkih medija, SAD proučavaju slanje do 5.000 vojnika "u baltičke i istočnoevropske zemlje NATO-a suočene sa rizicima ruske invazije na Ukrajinu".

Bonus video: