Bajden naredio oslobađanje milion barela nafte dnevno u pokušaju da kontroliše cijene

Oslobađanje rezervi bi stvorilo pritiske koji bi mogli da smanje cijene nafte, iako je Bajden već dva puta naredio oslobađanje iz strateških rezervi bez izazivanja značajne promjene na tržištima nafte

27230 pregleda 140 reakcija 18 komentar(a)
Foto: REUTERS
Foto: REUTERS

Predsjednik Sjedinjenih Američki Država Džozef Bajden naredio je oslobađanje milion barela nafte dnevno iz nacionalnih strateških rezervi u periodu od šest mjeseci - u pokušaju da kontroliše cijene energenata koje su skočile nakon što su SAD i saveznici uveli oštre sankcije Rusija zbog invazije na Ukrajinu, piše AP.

Isti izvor dodaje da trajanje njegove odluke nije konačno utvrđeno, ali bi moglo da traje i nekoliko mjeseci.

Očekivani potez Bajdena, piše AP, pokazuje da nafta ostaje ključna ranjivost za SAD - kako u zemlji tako i u inostranstvu. Oslobađanje rezervi bi stvorilo pritiske koji bi mogli da smanje cijene nafte, iako je Bajden već dva puta naredio oslobađanje iz strateških rezervi bez izazivanja značajne promjene na tržištima nafte.

"Prema Bajdenu visoke cijene nisu izazvale značajan skok u proizvodnji nafte, a planirano oslobađanje je način da se povećaju zalihe. Tržišta su brzo reagovala, pa su cijene sirove nafte u četvrtak ujutro pale za više od tri odsto na otprilike 104 dolara po barelu", piše AP..

SAD u prosjeku proizvode 11,7 miliona barela dnevno, što je pad sa 13 miliona barela početkom 2020. godine.

Republikanci smatraju da problem leži u tome što je Bajdenova administracija neprijateljski nastrojena prema dozvolama za naftu i prema izgradnji novih naftovoda, dok su Demokrate odgovorile da zemlja treba da pređe na obnovljive izvore energije kao što su vjetar i solarna energija, što bi moglo da smanji zavisnost od fosilnih goriva i uticaj ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Prema podacima Odeljenja za energetiku do 25. marta u rezervi se nalazilo više od 568 miliona barela nafte.

Bonus video: