Bijela kuća ponovo ublažava Bajdenovu izjavu

Američki predsjednik iznenadio saradnike kada je nedvosmisleno rekao da bi SAD upotrijebile vojnu silu u slučaju kineskog napada na Tajvan

23076 pregleda 1 komentar(a)
Bajden i japanski premijer Fumio Kišida na konferenciji za novinare u Tokiju, Foto: Rojters
Bajden i japanski premijer Fumio Kišida na konferenciji za novinare u Tokiju, Foto: Rojters

Predsjednik SAD Džo Bajden juče je kazao da bi upotrijebio vojnu silu da odbrani Tajvan u slučaju kineskog napada, odstupajući od “strateške neodređenosti” kojoj su američki predsjednici tradicionalno bili naklonjeni i dajući još jednu u nizu nedvosmislenih izjava koje njegovi saradnici kasnije pokušavaju da ublaže.

Na konferenciji za novinare u Tokiju sa japanskim premijerom Fumiom Kišidom, Bajden je nagovijestio da bi po pitanju Tajvana bio spreman da ode dalje u odnosu na pomoć koju pruža Ukrajini, koja od SAD dobija oružje vrijedno milijarde dolara i obavještajnu pomoć, ali ne i direktno angažovanje američke vojske.

”Iz očiglednih razloga nijeste željeli da se vojno uplićete u konflikt u Ukrajini”, kazao je novinar Bajdenu. “Da li ste spremni da se vojno umiješate za odbranu Tajvana, ako dođe do toga?”

”Da”, odgovorio je Bajden direktno. I dodao da se Amerika na “to obavezala”.

”Slažemo se sa politikom jedne Kine. Potpisali smo to i sve sporazume koji proizilaze iz toga. Međutim, ideja da Tajvan može biti zauzet silom, jednostavno nije prikladna”, kazao je on. Bajden je dodao da on ne očekuje da će doći do toga.

Bajdenova izjava, bez podrobnijeg pojašnjenja, otvorila je put za nove tenzije između SAD i Kine, koja insistira da je Tajvan dio njene teritorije u da ne može postojati kao suverena država. Međutim, predsjednikova izjava iznenadila je i pojedine članove njegove administracije koji, kako navodi “Njujork tajms” nijesu očekivali da izrazi tako nedvosmislenu odlučnost. Prema pisanju Rojtersa pojedini od njih su se vrpoljili su stolicama i pognuli glavu kada je predsjednik odgovorio na pitanje novinara.

Bajdenova izjava, bez podrobnijeg pojašnjenja, otvorila je put za nove tenzije između SAD i Kine, koja insistira da je Tajvan dio njene teritorije u da ne može postojati kao suverena država

SAD su tokom istorije upozoravale Kinu da ne koristi silu protiv Tajvana, ali su generalno ostajale nedorečene u vezi sa tim koliko daleko bi išle u pružanju pomoći ostrvu u takvim okolnostima.

Bijela kuća je juče odmah pokušala da pojasni i ublaži Bajdenovu izjavu. “Kao što je predsjednik kazao, naša politika se nije promijenila”, navela je Bijela kuća u saopštenju koje je odmah proslijeđeno novinarima. “On je potvrdio politiku jedne Kine i našu posvećenost miru i stabilnosti širom Tajvanskog moreuza. On je takođe ponovio našu posvećenost u okviru Zakona o odnosima sa Tajvanom za pružanje vojnih sredstava za odbranu”.

I ministar odbrane Lilojd Ostin juče je pokušao da ublaži Bajdenovu izjavu rekavši da “kao što je predsjednik rekao naša politika “jedne Kine” se nije promijenila” i da je Bajden naglasio posvećenost SAD “da će pružiti Tajvanu sredstva da se odbrani”.

Međutim “Njujork tajms” ističe da je Bajdenov komentar išao dalje od potvrđivanja da će SAD snabdjeti Tajvan oružjem, jer je pitanje bilo postavljeno u odnosu na ono što je urađeno u slučaju Ukrajine.

Predsjednik SAD je i ranije zanemarivao savjete svojih saradnika da bude oprezniji u izjavama koje se odnose na rivale. U martu, Bajden je otišao dalje u odnosu na stav njegove administracije nazvavši predsjednika Rusije Vladimira Putina ratnim zločincem takođe odgovarajući na novinarsko pitanje. Samo nedjelju dana kasnije izazvao je pometnju kada je neplanirano govor u Poljskoj završio riječima da Putin “ne može ostati na vlasti”.

Kina smatra Tajvan svojom teritorijom, u okviru principa “jedne Kine” i tvrdi da je to najosjetljivije i najvažnije pitanje u njenim odnosima sa Vašingtonom. Kina nema prostora za kompromis ili za ustupke po pitanju u njenog suvereniteta i teritorijalnog intergriteta, kazao je juče portparol kineskog ministarstva inostranih poslova.

Ministarstvo inostranih poslova Tajvana zahvalilo je Bajdenu na podršci, prenio je Rojters.

Uprkos insistiranju Bijele kuće da jučerašnji Bajdenovi komentari ne predstavljaju promjenu politike, Grant Njušam, američki pukovnik u penziji, koji sada radi za Japanski forum za strateške studije, kazao je za Rojters da je značenje predsjednikove izjave značenje.

”Ovu izjavu treba uzeti ozbiljno”, kazao je Njušam za Rojters, “Jasno je rečeno da SAD neće mirno sjediti ukoliko Kina napadne Tajvan”.

Bajden je iznio i druge oštre komentare povodom sve agresivnije politike Pekinga u regionu, rekavši da se nada da će ruski predsjednik Vladimir Putin platiti cijenu za invaziju na Ukrajinu dijelom i da bi poslao poruku Kini šta može da očekuje ako napadne Tajvan.

”Oni pokušavaju da pooštre politiku, a da pritom ne isprovociraju Kinu”, kazao je za Rojters Džejms Braun, profesor saradnik sa Templ univerziteta u Japanu.

Bonus video: