Potpredsjednik Samsunga pomilovan, jer je potreban državi u prevazilaženju ekonomske krize

"Zbog hitne potrebe da se prevaziđe nacionalna ekonomska kriza, pažljivo smo odabrali ekonomske lidere koji će da pokreću mašinu rasta aktivnih tehnoloških investicija i otvaranja radnih mjesta"

12370 pregleda 1 komentar(a)
Bivši potpredsjednik Samsunga Džej Li, Foto: Reuters
Bivši potpredsjednik Samsunga Džej Li, Foto: Reuters

Južnokorejski predsjednik Jun Suk Jeol pomilovao je u potpredsjednika kompanije Samsung Džeja Lija, a Ministarstvo pravde je objavilo da je taj poslovni lider potreban kako bi pomogao u prevazilaženju "nacionalne ekonomske krize".

Pomilovanje je uglavnom simbolično, s tim što je Li već pušten na uslovnu slobodu nakon što je odležao 18 mjeseci zatvora zbog davanja mita dok je bio na u vrhu Samsunga - u skandalu koji je tada doveo do masovnih protesta i čak do svrgavanje tadašnje predsjednice Park Gun Hje 2017, navodi Rojters.

Analitičari kažu da bi pomilovanje trebalo da znači da će Li sada poslovne aktivnosti moći da obavlja sa manje zakonskih ograničenja i da bi moglo da najavi neke velike investicije Samsunga - najvećeg svjetskog proizvođača smart telefona i memorijskih čipova.

"Zbog hitne potrebe da se prevaziđe nacionalna ekonomska kriza, pažljivo smo odabrali ekonomske lidere koji će da pokreću mašinu rasta aktivnih tehnoloških investicija i otvaranja radnih mjesta", izjavio je ministar pravde Han Dong Hun.

Tehnološki i izvozno zavisna Južna Koreja četvrta je po veličini ekonomija Azije, a trenutno se bori se sa rastućom inflacijom, slabljenjem tražnje, usporavanjem potrošnje...

Li, koji je nasljednik osnivačke porodice Samsunga, pozdravio je odluku i obećao da će naporno raditi za nacionalnu ekonomiju "sa stalnim ulaganjima i otvaranjem radnih mjesta".

Rojters dodaje da je pomilovan i predsjednika Lote grupe Šin Dong-Bin, koji je osuđen na dvije i po godine zatvora zbog optužbi za mito, takođe u vezi sa predsjednicom Park.

Bonus video: