Strah od širenja novih sojeva virusa iz Kine

Testiranje na aerodromu Malpensa u Milanu pokazalo je da je skoro svaki drugi putnik zaražen

25472 pregleda 4 komentar(a)
Međunarodni aerodrom u Pekingu, Foto: Rojters
Međunarodni aerodrom u Pekingu, Foto: Rojters

Italija je naredila antigenske testove na kovid i sekvenciranje virusa za sve putnike koji dolaze iz Kine, gdje raste broj zaraženih, saopštio je juče ministar zdravlja.

Italija, prva evropska zemlja koju je u februaru 2020. snažno pogodio virus, nakon što je izašao iz Kine, sada je prva uvela obavezne testove za osobe koje dolaze iz te azijske zemlje koja se bori sa novim talasom epidemije, prenio je Rojters.

Glavni aerodrom u Milanu, Malpensa, već je u ponedjeljak počeo sa testiranjem putnika koji dolaze iz Pekinga i Šangaja, i testovi su pokazali da je skoro svaki drugi putnik zaražen.

Kina kovid
foto: REUTERS

”Ova mjera je od ključnog značaja za praćenje i detekciju mogućih varijanti virusa u cilju zaštite italijanske populacije”, kazao je ministar Oracio Skilaći, najavljujući obavezno testiranje za sve putnike.

Ministar nije kazao kakve će mjere biti primijenjene prema putnicima koji su pozitivni na kovid, ali su lokalne zdravstvene vlasti u regionu Lombardije u okolini Milana i regionu Lacio u okolini Rima navele da će oni biti u karantinu u zgradama koje su za to opredijeljene.

Rojters navodi da su bolnice i pogrebna preduzeća u Kini juče bila pod velikim pritiskom dok je talas kovida iscrpio resurse, a zbog razmjera epidemije i sumnji u zvanične podatke pojedine države razmatraju uvođenje novih putnih pravila za posjetioce iz Kine.

Japan je saopštio da će od 31. decembra tražiti negativni test na kovid za putnike iz kontinentalnog dijela Kine, dok će Tajvan testirati putnike iz Kine od 1. januara.

Američki zvaničnici takođe razmatraju dodatne mjere za putnike koji dolaze iz Kine. “U međunarodnoj zajednici raste bojazan zbog velikog broja zaraženih u Kini i zbog nedostatka transparentnih podataka, uključujući i one koji se odnose na sekvenciranje virusa”, saopšteno je iz SAD.

Na prvom letu u Malpensi na kojem su testirani putnici od 62 putnika njih 35 je bilo pozitivno na kovid, kazao je juče šef medicinskih vlasti Lombardije Gvido Bertolaso, dok je na drugom od ukupno 120 pozitivno bilo njih 62.

On je dodao da je urađeno sekvenciranje virusa kako bi analizirali sojeve i da se rezultat očekuje danas.

Virolozi uznemireno prate kako će nagla odluka Kine da ukine neke od najstrožih kovid ograničenja, uključujući i karantin za putnike, uticati na sojeve virusa i njihovo globalno širenje dok sve veći broj država pojačava mjere predostrožnosti.

Red ispred pogrebnog preduzeća u Pekingu
Red ispred pogrebnog preduzeća u Pekingufoto: REUTERS

Odluka Kine u ponedjeljak da od 8. januara ukine karantin za posjetioce iz inostranstva izazvala je bojazni zbog mogućnosti da se novi sojevi virusa prošire izvan granica Kine. Japan i Indija su među državama koje su uvele preventivne mjere kako bi spriječile priliv zaraženih.

Profesor Dominik Dvajer, australijski infektolog, kazao je za “Gardijan” da je nedostatak transparentnosti u vezi sa kovidom u Kini zabrinjavajući jer “ne znamo koji sojevi cirkulišu u Kini u ovom trenutku... i da li se ti sojevi razlikuju u smislu reakcije na vakcinaciju”.

Okončanje kineske politike nulte tolerancije događa se u trenutku rasta broja zaraženih i dok je stopa vakcinacije u toj zemlji niska naročito među starijom populacijom. Procjenjivanje brzine i razmjera širenja virsa kao i letaliteta je otežano jer je Peking prekinuo da objavljuje broj zaraženih na dnevnom nivou i ukinuo masovno testiranje.

Direktor Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Adanom Gebrejsus, pozvao je Kinu da podijeli podatke i sprovede relevantne studije kako bi pomogla svijetu da utvrdi koji sojevi kovida cirkulišu. Na brifingu 21. decembra, Gebrejsus je kazao: “SZO je veoma zabrinuta zbog razvoja situacije u Kini sa sve većim brojem izvještaja o teškim slučajevima bolesti. Kako bismo napravili sveobuhvatnu procjenu rizika, SZO su potrebne detaljnije informacije o ozbiljnosti bolesti, prijemu u bolnicama i broju slučaja na intenzivnoj njezi”.

Dvajer takođe smatra da su to ključni podaci jer u zemljama gdje je kovid izvan kontrole, zbog velikog broja zaraženih veća je vjerovatnoća da će doći do događaja koji izaziva promjene virusa usljed kojih može nastati opasniji soj.

Stroge mjere koje su donedavno bile na snazi u Kini takođe znače da značajan dio stanovništva nije bio zaražen novijim varijantama, a vakcine Sinovak i Sinofarm na koje se Kina oslanjala djeluju manje efikasne od iRNK vakcina koje su korištene u drugim djelovima svijeta.

”To je okruženje u kojem možete očekivati pojavu novih sojeva”, kazao je Gvajer za “Gardijan”. “Stoga će praćenje ljudi koji se vraćaju iz Kine i koji su zaraženi biti veoma važno. Ne znamo da li se sojevi u Kini razlikuju od onih iz drugih djelova svijeta”.

Bonus video: