Avioni u SAD ponovo lete nakon što je otklonjena greška u sistemu

Predsjednik SAD Džozef Bajden izjavio je da je naložio istragu zbog pada sistema FAA što je uzrokovalo prizemljenje brojnih letova i dodao da je za sada uzrok kvara nepoznat

12641 pregleda 0 komentar(a)
Sa aerodroma u Vašingtonu, Foto: Reuters
Sa aerodroma u Vašingtonu, Foto: Reuters
Ažurirano: 11.01.2023. 16:06h

Federalna služba za avijaciju Sjedinjenih Američkih Država (FAA) saopštila je da avioni u toj zemlji ponovo lete nakon popravke greške u sistemu za obavještavanje pilota.

Više od 760 letova je bilo odloženo, a putnicima na aerodromima širom zemlje je rečeno da redovno provjeravaju informacije o svojim letovima, objavio je Rojters, a prneosi N1.

Predsjednik SAD Džozef Bajden izjavio je da je naložio istragu zbog pada sistema FAA što je uzrokovalo prizemljenje brojnih letova i dodao da je za sada uzrok kvara nepoznat.

Bajden je novinarima u Bijeloj kući rekao da je razgovarao sa ministrom saobraćaja i da treba da imaju u vidu da u narednim časovima shvate šta je dovelo do pada sistema.

FAA pruža usluge vazdušnog saobraćaja za više od 45.000 letova dnevno sa 2,9 miliona putnika u Nacionalnom sistemu vazdušnog prostora. Sistem je mreža vazdušnog prostora koja uključuje objekte vazdušne navigacije, aerodrome i područja za slijetanje.

Akcije američkih prevoznika pale su tokom pretržišnog trgovanja u srijedu. Southvest Airlines je pao za 2,4 odsto, dok su Delta Air Lines Inc DAL.N, United Airlines UAL.O i American Airlines AAL.O pali za oko 1 odsto.

Bilo je planirano da se tokom srijede ukupno obavi 21.464 leta sa aerodroma u Sjedinjenim Američkim Državama sa kapacitetom od skoro 2,9 miliona putnika, pokazuju podaci Cirijuma.

American Airlines ima najviše polazaka sa američkih aerodroma sa 4.819 planiranih letova, zatim Delta Air Lines i Southvest Airlines, pokazali su podaci Ciriuma.

Bonus video: