Američke vlasti iz muzeja zaplijenile tri umjetnička djela koja su navodno opljačkali nacisti

U nalogu objavljenom u utorak, u koji je AFP imao uvid, Vrhovni sud savezne države Njujork je naveo da "postoji razuman razlog da se vjeruje" da radovi predstavljaju ukradenu imovinu

3616 pregleda 1 komentar(a)
Radovi Egona Šilea, Foto: Beta/AP
Radovi Egona Šilea, Foto: Beta/AP

Američke vlasti zaplijenile su tri umjetnička djela koja su navodno opljačkali nacisti i za kojima tragaju nasljednici jevrejskog kolekcionara umjetničkih djela koji je ubijen u holokaustu, saopštili su danas zvaničnici, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Zvaničnici su potvrdili izvještaj Njujork tajmsa u kojem se navodi da su njujorški istražitelji iz tri američka muzeja uzeli radove austrijskog ekspresioniste Egona Šilea.

U nalogu objavljenom u utorak, u koji je AFP imao uvid, Vrhovni sud savezne države Njujork je naveo da "postoji razuman razlog da se vjeruje" da radovi predstavljaju ukradenu imovinu.

Radovi su zaplijenjeni iz Umjetničkog instituta u Čikagu, Karnegi muzeja u Pitsburgu i Alenovog Memorijalnog umjetničkog muzeja na Oberlin koledžu u Ohaju.

U pitanju su akvarel i crtež "Ruski ratni zarobljenik" (1916), vrijedan 1,25 miliona dolara, koji je zaplijenjen iz Umjetničkog instituta; crtež "Portret muškarca" (1917), vrijedan milion dolara, koji je uzet iz Karnegi muzeja; i akvarel i crtež "Djevojka s crnom kosom" (1911), vrijedan 1,5 miliona dolara, zaplijenjen iz Oberlina.

U nalozima se navodi da ovi radovi mogu da ostanu tamo gdje se nalaze još 60 dana, poslije čega će biti odnijeti u Njujork.

Oberlin koledž naveo je za AFP da je uvjeren da je "Djevojku s crnom kosom" legalno kupio 1958. godine, dodajući da sarađuje s istragom okružnog tužioca Menhetna.

Institut za umjetnost iz Čikaga je takođe izrazio uvjerenje da je do Šilevog rada došao legalnim putem i da ga legalno posjeduje.

Karnegi muzej u Pitsburgu obećao je da će potpuno sarađivati s vlastima.

Šileova djela traže naslednici Frica Grunbauma, istaknutog jevrejskog kolekcionara i kabare umjetnika koji je umro u koncentracionom logoru Dahau u Njemačkoj 1941. godine.

Njujork tajms navodi da je pokrenuta istraga koja se tiče desetak Šileovih djela koje su navodno ukrali nacisti.

Grunbaumovi nasljednici godinama su na sudu pokušavajući da povrate ukradena djela, ali su sudovi 2005. presudili da su predugo čekali da pokrenu postupak.

Bivši predsjednik SAD Barak Obama je 2016. potpisao je zakon o vraćanju umjetničkih djela otetih tokom Holokausta i Grunbaumovi nasljednici su 2018. dobili povoljnu sudsku presudu, poslije čega su uspjeli da dobiju dva djela.

Pitanje umjetničkih djela koje su oteli nacisti aktuelno je i u drugim zemljama.

U Francuskoj je parlament u julu usvojio zakon kojim se olakšava vraćanje imovine opljačkane Jevrejima pod njemačkom nacističkom vlašću.

Prema statističkim podacima objavljenim na međunarodnoj konferenciji u Češkoj 2009. godine, oko 100.000 od oko 650.000 ukradenih dela još nije vraćeno.

Bonus video: