Rojters: Tramp može da pobijedi na predsjedničkim izborima - četiri razloga

Tramp se izjasnio da nije kriv u krivičnim predmetima protiv njega i kaže da su politički motivisani. Tramp se takođe približava osvajanju republikanske nominacije, nakon ubjedljive pobjede 15. januara u Ajovi, na prvim unutarpartijskim izborima za predsjedničkog kandidata republikanaca

21009 pregleda 70 reakcija 10 komentar(a)
Tramp, Foto: Reuters
Tramp, Foto: Reuters

Dva puta je impičovan, pokušao je da osujeti miran prenos vlasti nakon poraza na predsjedničkim izborima 2020. godine, suočava se sa brojnim optužbama u više krivičnih predmeta, a njegovi kritičari upozoravaju da planira da vlada kao autokrata.

Ipak, Donald Tramp bi mogao da se vrati u Bijelu kuću, piše agencija Rojters.

Tramp vodi ispred svojih rivala u trci za republikansku predsjedničku nominaciju za skoro 40 procentnih poena prema najnovijoj Rojters/Ipsos anketi, što je izuzetan povratak za bivšeg predsjednika Sjedinjenih Američkih Država (SAD) koji je prije tri godine izgledao poražen i ponižen.

Tramp se izjasnio da nije kriv u krivičnim predmetima protiv njega i kaže da su politički motivisani. Tramp se takođe približava osvajanju republikanske nominacije, nakon ubjedljive pobjede 15. januara u Ajovi, na prvim unutarpartijskim izborima za predsjedničkog kandidata republikanaca

To je dovelo do toga da jedan od njegovih rijetkih preostalih rivala, guverner Floride Ron DeSantis, napusti trku, ostavljajući samo bivšu američku ambasadorku pri Ujedinjenim nacijama Niki Hejli da se bori protiv Trampa.

Agencija Rojters navela je četiri razloga zašto bi Tramp mogao da pobijedi na izborima u novembru 2024. protiv aktuelnog predsjednika SAD, demokrate Džozefa Bajdena:

Nesrećni birači

Bajdenova Bijela kuća tvrdi da je ekonomija u dobrom stanju, sa nezaposlenošću na skoro istorijski najnižih 3,7% sa 6,3% kada je Tramp napustio funkciju, a da se inflacija smanjila sa vrhunca od preko devet odsto u junu 2022. na 3,4% u decembru.

Veliki dio javnosti, uključujući mnoge obojene glasače i mlade glasače, vjeruje drugačije, navodi Rojters.

Oni ukazuju na to da plate ne idu u korak sa troškovima osnovnih dobara i usluga kao što su namirnice, automobili, kuće, briga o djeci i starijima.

Kada Bajden govori o ekonomiji, Amerikanci razmišljaju o pristupačnosti, a ne o ekonomskim pokazateljima.

Istraživanja javnog mnjenja pokazuju da glasači sa velikom razlikom gledaju na republikance kao na bolje gospodare ekonomije, iako je Tramp ponudio samo nejasne predloge.

Pričanje sa strahom

Birači su uznemireni iz razloga koji sežu daleko izvan ekonomije.

Tramp govori o zabrinutostima, stvarnim ili ne, koje imaju mnogi bijeli Amerikanci u zemlji koja postaje sve raznovrsnija i kulturno naprednija.

Postoji i sveprisutan osjećaj gubljenja terena, da kamen temeljac američkog života – vlasništvo nad kućom, pristojna plata koja ide u korak sa inflacijom, fakultetsko obrazovanje – za mnoge postaje sve više nedostižna.

Ankete pokazuju da su glasači zabrinuti zbog kriminala i nervozni zbog priliva migranata koji ilegalno prelaze granicu između SAD i Meksika. Tramp je vješt u kanalisanju i pakovanju tih strahova, dok se i dalje predstavlja kao neko ko dolazi izvan političkog sistema SAD.

On je i palikuća i vatrogasac, koji objavljuje da je zemlja u haosu, a zatim se nudi kao spasilac.

Trampove akcije ga ne diskvalifikuju kod mnogih glasača

Dok ga kritičari unutar njegove stranke, Demokratske stranke i mediji smatraju nepodobnim za funkciju, milioni birača se ne slažu.

Umjesto toga, mnogi od njegovih pristalica postali su uvjereni da je Tramp žrtva političkog lova na vještice.

Najmanje polovina republikanaca koje je Rojters/Ipsos anketirao ranije ove godine reklo je da neće imati problema da glasaju za Trampa čak i da je osuđen za zločin.

Tramp takođe može da ukaže na svoje četiri godine na funkciji i da tvrdi da je mašinerija vlade u velikoj mjeri funkcionisala, iako ponekad haotično, uprkos strahovima da on ne može da vlada i da najgore optužbe o njemu – poput njegovog dosluha sa Rusijom – nikada nisu dokazane.

Bajden je kriv za sve

Tramp takođe može da iskoristi prednosti Bijele kuće koja do sada nije bila u stanju da ubijedi veći dio javnosti da je Bajdenova politika otvaranja novih radnih mjesta – kroz velike vladine investicije u infrastrukturu, čistu energiju i proizvodnju čipova – učinila razliku u njihovim životima.

Bajden je takođe bio opterećen sa par ratova u instranstvu koji su podijelili Amerikance.

Trampova neintervencionistička poruka "Amerika na prvom mjestu" mogla bi da odjekne kod glasača koji se plaše daljeg miješanja SAD u Ukrajini ili Izraelu, dok Bajden održava tradicionalniju, intervencionističku američku spoljnu politiku.

Ništa od ovoga, naravno, ne znači da će Tramp sigurno pobijediti na izborima.

On je i dalje duboko nepopularan u mnogim djelovima zemlje i među mnogim demografskim grupama, a ako bude izabran za kandidata svoje stranke, to bi moglo da izazove visok odziv u korist demokrata da mu se suprotstave.

Njegova zapaljiva retorika, uključujući pretnje da će se osvetiti političkim neprijateljima koje proziva kao "štetočine", takođe bi mogla da odvrati umjerenije republikance i nezavisne glasače, koji će mu trebati da pobijedi Bajdena.

Demokrate su takođe uspješno vodile kampanju kao branioci prava na abortus kako bi pobijedili republikance širom zemlje na nizu izbora i ponovo će to pitanje učiniti centralnim u svojoj kampanji 2024.

Ali u ovom trenutku, deset mjeseci od dana izbora, Tramp ima veće šanse da se vrati u Bijelu kuću nego u bilo kom trenutku otkako je napustio funkciju.

Bonus video: