Izvori: Bajden razmatra ovlašćenja koja je koristio Tramp da zaustavi priliv migranata

Riječ je o odjeljku 212 Zakona o imigraciji i nacionalnosti, koji predsjedniku daje široka ovlašćenja da spriječi ulazak određenih imigranata u Sjedinjene Države ako se procijeni da je štetan za nacionalne interese SAD

9186 pregleda 3 komentar(a)
Bajden, Foto: Reuters
Bajden, Foto: Reuters

Bijela kuća razmatra da iskoristi odredbe federalnog imigracionog zakona, koji je više puta koristio bivši predsjednink Donald Tramp, kako bi jednostrano sprovela snažnu akciju sprečavanja ulaska migranata na južnoj američkoj granici, izjavile su za agenciju Asošijeted pres tri osobe upoznate sa tim planovima.

Riječ je o odjeljku 212 Zakona o imigraciji i nacionalnosti, koji predsjedniku daje široka ovlašćenja da spriječi ulazak određenih imigranata u Sjedinjene Države ako se procijeni da je štetan za nacionalne interese SAD.

Tramp se više puta oslanjao na ta ovlašćenja, između ostalog prilikom donošenja kontroverzne zabrane ulaska u SAD putnicima iz zemalja sa muslimanskom većinom - koju je predsjednik Džo Bajden ukinuo prvog dana na položaju.

Administracija, koju sputavaju republikanski članovi Kongresa koji su ranije ovog mjeseca odbacili predlog zakona o graničnoj bezbjednosti, istražuje opcije koje bi predsjednik Bajden mogao da samostalno primijeni, bez dozvole Kongresa, izjavilo je više zvaničnika i drugih osoba upoznatih sa razgovorima.

Međutim, planovi nisu ni blizu finalizacije i još nije poznato kako bi administracija mogla da izradi nacrt izvršne uredbe koji ne bi mogao da se obori na sudovima.

Sama činjenica da Bajdenov tim razmatra takve opcije pokazuje sa kojim se pritiskom suočava predsjednik u izbornoj godini kada je riječ o imigraciji i stanju na granici, što su pitanja zbog kojih je izložen najvećem političkom riziku od kad je stupio na položaj.

Za sada, Bijela kuća oštro kritikuje republikance u Kongresu zato što su odbili da glasaju o predlogu zakona o granici, koji je sama njihova stranka zahtijevala, ali je admininstracija takođe svjesna političke opasnosti za predsjednika zbog velikog broja migranata i nastoji da smisli kako Bajden može da sam olakša taj problem.

Portparol Bijele kuće Anđelo Fernandes Hernandes naglasio je da "nijedna izvršna mjera, ma koliko agresivna bila, ne može da donese značajne političke reforme i dodatne resurse koje može da pruži Kongres, a to su republikanci odbili da urade."

Bonus video: