SAD produžile program elektronskog i telefonskog nadzora u inostranstvu

Bijela kuća je pozdravila proširenje programa "jednog od najvažnijih alata za prikupljanje obavještajnih podataka u SAD", i najavila da će predsjednik Džozef Bajden brzo potpisati zakon o tome

8010 pregleda 3 komentar(a)
Bajden, Foto: Reuters
Bajden, Foto: Reuters

Američki Senat odobrio je danas produženje programa elektronskog i telefonskog nadzora u inostranstvu, koji naširoko koriste američke obavještajne službe, ali ga kritikuju organizacije koje štite slobode.

Bijela kuća je pozdravila proširenje programa "jednog od najvažnijih alata za prikupljanje obavještajnih podataka u SAD", i najavila da će predsjednik Džozef Bajden brzo potpisati zakon o tome.

U pitanju je član 702 Zakona o stranom nadzoru koji američkim obavještajnim službama dozvoljava da sprovode elektronske ili telefonske programe nadzora bez nužnog traženja sudskog naloga.

Program posebno cilja na ne-amerikance u inostranstvu, a moguć je nadzor i elektronske pošte.

Organizacije koje brane privatnost i slobode oštro osuđuju tekst.

Zakon o tome je prije nedjelju dana usvojen u Predstavničkom domu Kongresa, ali je produženje njegovog važenja bilo predmet žučnih debata.

Bivši predsjednik SAD Donald Tramp, koji želi ponovo da bude izabran, pozvao je poslanike Kongresa da "ubiju taj propis".

Program je "korišćen protiv mene i mnogih drugih. Špijunirali su moj predizborni tim" - rekao je Tramp ne dajući dokaze za svoje tvrdnje.

Neimenovani visoki zvaničnik Bijele kuće založio se polovinom decembra za produženje važenja zakona zbog "sukoba na Bliskom istoku, Ukrajini i prijetnje koju Kina predstavlja, kao i zbog hakerskih napada".

Bonus video: