BLOG Izrael Egiptu: Posljednja šansa za puštanje talaca prije invazije na Rafu

Sukob Izraela i Hamasa - 203. dan

27178 pregleda 3 komentar(a)
Detalj iz Rafe nakon izraelskog napada, Foto: Reuters
Detalj iz Rafe nakon izraelskog napada, Foto: Reuters
Ažurirano: 26.04.2024. 21:42h
Završeno
21:42h

U napadu Izraela u Libanu je danas ubijen važan pripadnik libanske islamističke grupe Džama islamija, bliske palestinskom Hamasu - rekli su libanski izvori i izraelska vojska.

Izraelska vojska kaže da je u oblasti Beka, duboko u Libanu ubila Mosava Kalafu koji je bio "terorista visokog ranga terorističke organizacije Džama Islamija koja je pripremala veliki broj terorističkih napada na Izrael" i "sarađivao je sa ogrankom terorističke organizacije Hamas u Libanu, koordinisao i vodio terorističke napade na Izrael".

U posljednje vrijeme se povećao intenzitet razmjene vatre između proiranskog libanskog Hezbolaha i Izraela.

Izraelska vojska je danas objavila i da je jedan izraelski civil prošle noći poginuo kod libanske granice od rakete ispaljene sa juga Libana, gdje vojska tvrdi da je uništila infrastrukturu Hezbolaha.

U razmjeni napada Hezbolaha i Izraela od 7. oktobra poginulo je najmanje 381 osoba sa libanske strane, uglavnom borci Hezbolaha, a s druge strane granice, na sjeveru Izraela, poginulo je 11 vojnika i devet civila.

(BETA)

20:48h

Američki ministar odbrane Lojd Ostin izjavio je da bi Iran trebalo da dovede u pitanje efikasnost svojih sistema naoružanja, nakon "neuspjelog napada" na Izrael, prenosi Rojters.

„Trebalo bi da dovode u pitanje efikasnost svojih sistema naoružanja i planiranje", rekao je Ostin.

20:47h

Savjetnik Bijele kuće za nacionalnu bezbjednost Džejk Saliven izjavio je da vidi novi zamah u pregovorima o okončanju rata u Gazi i povratku preostalih izraelskih talaca.

"Vjerujem da su u toku obnovljeni napori koji uključuju Katar i Egipat, kao i Izrael da pokušaju da pronađu put naprijed. Da li mislim da postoji novi zamah razgovorima za puštanje talaca – vjerujem da postoji", rekao je Salivan, kako prenosi Rojters.

20:47h

Izraelski zvaničnici rekli su svojim egipatskim kolegama u Kairu da je Izrael spreman da pregovorima o taocima pruži "posljednju šansu" da se postigne dogovor sa Hamasom prije nego što krene u invaziju na Rafu, prenosi Akios.

"Izrael je rekao Egiptu da je ozbiljan u vezi sa pripremama za operaciju u Rafi i da neće dozvoliti da Hamas 'vuče noge'“, rekao je jedan izraelski zvaničnik, kako navodi Rojters.

17:41h

Izraelski premijer, Benjamin Netanjahu, izjavio je da bilo kakve presude koje donese Međunarodni krivični sud neće uticati na postupke Izraela, ali da će "postaviti opasan presedan".

"Pod mojim vođstvom, Izrael nikada neće prihvatiti bilo kakav pokušaj Međunarodnog krivičnog suda u Hagu da potkopa njegovo osnovno pravo da se brani", rekao je Netanjahu u izjavi objavljenoj na Telegramu, navodi Rojters.

"Dok odluke koje donese sud u Hagu neće uticati na postupke Izraela, one će postaviti opasan presedan koji prijeti vojnicima i javnim ličnostima".

17:35h

Hamas kritikuje predlog Sjedinjenih Američkih Država i 17 drugih zemalja koje su ga pozvale da oslobodi sve svoje taoce kao put za okončanje krize u Gazi, rekavši da nije uspio da odgovori na palestinske zahtjeve, navodi se u saopštenju, javlja Rojters.

Hamas je otvoren za ideje o prekidu vatre i drži se glavnih zahtjeva koje je istakla grupa, dodaje se u saopštenju.

17:09h

Izraelski napad na oblast Rafe u južnoj Gazi značio bi katastrofu za civile, ne samo u Gazi već i širom Bliskog istoka, upozorio je šef humanitarne grupe, rekavši da se region suočava sa "odbrojavanjem do još većeg sukoba", javlja Rojters.

Jan Egeland, generalni sekretar Norveškog savjeta za izbjeglice (NRC), rekao je za Rojters da 1,3 miliona civila koji traže utočište u Rafi - uključujući osoblje njegove grupe za pomoć - živi u "neopisivom strahu" od izraelske ofanzive.

Izrael je ove nedjelje pojačao vazdušne napade na Rafu nakon što je rekao da će evakuisati civile uoči sveopšteg napada, uprkos upozorenjima saveznika da bi to moglo da izazove masovne žrtve.

Egeland je pozvao izraelskog premijera Benjamina Netanjahua da ne nastavlja sa operacijom. "Netanjahu, prestani sa ovim. To je katastrofa ne samo za Palestince, to bi bila katastrofa za Izrael. Zauvijek ćeš imati mrlju na izraelskoj savjesti i istoriji", rekao je on.

Šef NRC-a je razgovarao sa Rojtersom u Libanu, gdje je posjetio južna sela za koja je rekao da su uhvaćena u "užasnoj unakrsnoj vatri" između izraelske vojske i libanske oružane grupe, Hezbolah. Razmjena vatre se odvija paralelno sa ratom u Gazi, a pojačana je posljednjih dana.

"Samo se plašim da nismo naučili od 2006. godine", rekao je Egeland, misleći na jednomjesečni rat između Hezbolaha kog je podržavao Iran, i Izraela, štp je bio poslednji krvavi sukob dva neprijatelja, tokom kojeg je on bio na čelu operacija pomoći Ujedinjenih nacija.

"Ne treba nam još jedan rat na Bliskom istoku. Trenutno osjećam (kao da je ovo) odbrojavanje do još većeg sukoba", rekao je on.

"Gaza je imala veće bombardovanje čak i od Alepa, čak i od Rake, čak i od Mosula", rekao je Egeland, misleći na gradove u Siriji i Iraku koji su opustošeni žestokim kampanjama bombardovanja u poslednjoj deceniji. "Nismo takvo nešto vidjeli u modernim vremenima, što pokazuje da je ovo neselektivno".

On je rekao da je skromno poboljšanje u isporuci pomoći omogućilo da se neke pekare ponovo otvore u Gazi, ali da glad prijeti i dalje, s obzirom na to da su granični prelazi i dalje zatvoreni. Napad na Rafu bi paralizovao operacije pomoći "momentalno", rekao je on.

Izmjena: 17:38h
16:26h

Američki državni sekretar, Entoni Blinken, rekao je da su protesti na američkim univerzitetima zbog rata, američkog saveznika, Izraela, u Gazi obilježje američke demokratije, ali je kritikovao ono što je nazvao "ćutanjem" o palestinskoj militantnoj grupi Hamas.

Policija se sukobila sa studentima koji su kritički nastrojeni prema ratu i podršci Bajdenove administracije izraelskom ratu u Gazi, sa skoro 550 hapšenja tokom protesta u protekloj sedmici na glavnim univerzitetima u SAD, prema podacima Rojtersa.

Upitan na konferenciji za novinare u Kini da li prihvata poruku demonstranata, Blinken je rekao da razume da je sukob izazvao "snažna, strastvena osećanja" i da administracija čini sve što je u njenoj moći da zaustavi rat, prenosi Rojters.

"U našoj zemlji, obilježje naše demokratije je da naši građani iznose svoje stavove, zabrinutost, svoj bijes, u bilo kom trenutku, i mislim da to odražava snagu zemlje, snagu demokratije", rekao je Blinken.

Ali on je sugerisao da bi kritičari trebalo da usredsrijede svoj gnijev na militante Hamasa.

"Takođe je primjetno da se o Hamasu ćuti, kao da on ni nije dio priče", rekao je Blinken.

"Ali kao što sam takođe više puta rekao, način na koji Izrael radi da osigura da se 7. oktobar više nikada ne ponovi je veoma važan. I mi radimo svaki dan da pokušamo da smanjimo štetu koja je naneta nevinim ljudima i da se postaramo da oni imaju pomoć i podršku koja im je potrebna".

Blinken, koji se danas sastao sa kineskim predsjednikom, Sijom Đinpingom, i drugim zvaničnicima u Pekingu, rekao je da je razgovarao o tome kako Kina može da igra konstruktivnu ulogu u globalnim krizama, uključujući i na Bliskom istoku, gdje je rekao da Peking može obeshrabriti Iran i njegove zastupnike da doprinesu eskaliranju sukoba.

Blinken je rekao da je razgovarao sa ministrom spoljnih poslova, Vangom Jijem, više puta ovog mjeseca kada su tenzije između Izraela i Teherana porasle. Kina je glavni kupac nafte koju izvozi Iran pogođen sankcijama.

"Mislim da odnosi koje Kina ima mogu biti pozitivni u pokušaju da smiri tenzije, spriječi eskalaciju, da se izbjegne širenje sukoba, i dogovorili smo se da ćemo ostati u redovnom kontaktu po ovom pitanju, i to je svakako moja namjera", rekao je Blinken.

15:54h

Egipatska delegacija sastala se sa izraelskim zvaničnicima tražeći način da se ponovo pokrenu pregovori o okončanju rata u Gazi i vraćanju preostalih izraelskih talaca, rekao je zvaničnik informisan o sastancima, navodi Rojters.

Zvaničnik, koji je govorio pod uslovom anonimnosti, rekao je da Izrael nema novih predloga, iako je spreman da razmotri ograničeno primirje u kojem će biti oslobođena 33 taoca, umjesto 40 o kojima se ranije razgovaralo.

"Nema trenutno razgovora o taocima između Izraela i Hamasa, niti postoji nova izraelska ponuda u tom pogledu", rekao je zvaničnik. "Ono što postoji jeste pokušaj Egipta da ponovo pokrene pregovore sa egipatskim predlogom koji bi podrazumijevao oslobađanje 33 taoca - žena, starih i nemoćnih.

Prema izvještajima izraelskih medija, izraelski obavještajni zvaničnici vjeruju da je trideset i troje žena, starijih i bolesnih koji su ostali živi u Gazi, od ukupno 133 taoca koje još drže Hamas i druge palestinske militantne grupe.

Nije bilo odluke o tome koliko dugo će bilo kakvo primirje trajati, ali ako bi takva razmjena bila dogovorena, pauza u borbama bi bila "definitivno manja od šest nedjelja", rekao je zvaničnik.

Posjeta egipatske delegacije uslijedila je nakon izveštaja izraelskih medija o poseti Kairu, juče, od strane načelnika izraelske vojske general-pukovnika Hercija Halevija i Ronena Bara, šefa Šin Bete, izraelske domaće obavještajne službe, piše Rojters.

Egipat, zabrinut zbog potencijalnog priliva palestinskih izbjeglica iz susjedne Gaze ako se rat nastavi dugo sa obećanom izraelskom ofanzivom na južni grad Rafu, preuzima sve aktivniju ulogu u pregovorima.

"Egipćani se zaista bave ovim. Egipat želi da vidi napredak, ne samo zato što je zabrinut za buduću 'Rafa operaciju", rekao je zvaničnik.

Katar, prethodni glavni posrednik, sve je više isključen, prema zvaničniku, nakon što nije odgovorio na izraelske zahtjeve da protjera lidere Hamasa sa svoje teritorije ili obuzda njihove finansije.

"Katar je i dalje uključen, ali u manjem kapacitetu", rekao je zvaničnik. "Svima je jasno da nijesu uspjeli da ostvare rezultate, čak i kada je u pitanju protjerivanje Hamasa ili čak zatvaranje njihovih bankovnih računa".

Posjeta egipatske delegacije uslijedila je dan nakon što su Sjedinjene Američke Države i 17 drugih zemalja apelovale na Hamas da oslobodi sve svoje taoce kao put za okončanje krize u Gazi. Hamas je obećao da neće popustiti pod međunarodnim pritiskom.

13:27h

Ministarstvo zdravlja Hamasa objavilo je danas da je od početka rata između Izraela i tog palestinskog pokreta u Gazi 7. oktobra poginulo 34.356 ljudi.

U posljednja 24 časa zabilježen je još 51 poginuli, dodaje se u saopštenju.

Prema Ministarstvu, tokom više od 200 dana rata ranjeno je 77.368 ljudi.

(Beta)

Izmjena: 15:28h
13:26h

Sukob Izraela i Hamasa ušao je u 203. dan.

Pogledajte šta se dešavalo juče:

Bonus video: