Njujork tajms: Hamas planira da preda posmrtne ostatke nekoliko talaca u prvoj fazi primirja

Hamas je sinoć saopštio da je prihvatio sporazum koji su predložili posrednici. Izrael je, međutim, ocijenio da se sporazum umnogome razlikuje od onog na šta je ta zemlja pristala

2755 pregleda 1 komentar(a)
Detalj iz Rafe, Foto: Reuters
Detalj iz Rafe, Foto: Reuters

Palestinski pokret Hamas planira da preda posmrtne ostatke nekoliko talaca koji su bili među njih 33 za koje se navodilo da će biti pušteni na slobodu u prvoj fazi primjene sporazuma o primirju koji je predložio, javlja danas Njujork tajms.

U izvještaju, koji se poziva na dvije osobe bliske pregovorima o sporazumu, piše da je Hamas obavijestio posrednike da više nisu živi svi za koje je planirano da će biti oslobođeni.

Očekivalo se da u prvoj fazi budu na slobodu puštene žene, djeca, stariji i bolesni ljudi, podsjećaju izraelski mediji.

Izrael je ranije insistirao da u toj fazi budu oslobođeni samo živi taoci i pristao je na manje od 40 osoba koje je prvobitno tražio, na osnovu razumevanja da su svi koji će biti pušteni živi.

Hamas je sinoć saopštio da je prihvatio sporazum koji su predložili posrednici.

Izrael je, međutim, ocijenio da se sporazum umnogome razlikuje od onog na šta je ta zemlja pristala.

Zvaničnici Hamasa su rekli da bi prva faza sporazuma uključila primirje od 42 dana, a da bi oslobodio 33 izraelskih talaca u zamjenu za mnogobrojne palestinske bezbjednosne zatvorenike zatočene u izraelskim zatvorima.

Kabinet premijera Izraela Benjamina Netanjahua je ocijenio da ponuda Hamasa ne ispunjava osnovne izraelske zahtjeve, ali je najavio da će poslati pregovarače da nastave pregovore s američkim, egipatskim i katarskim posrednicima.

Vjeruje se da je u Gazi zatočeno još 128 talaca, od oko 250 otetih u napadima palestinskih ekstremista predvođenih Hamasom 7. oktobra prošle godine, ali se zna da nisu svi živi.

Sto pet civila pušteno je tokom jednonedjeljnog primirja krajem novembra prošle godine, a četvoro prije toga.

Tri živa taoca su vojnici oslobodili, a tela 12 su pronađena, uključujući tri koje su greškom ubili vojnici.

Izraelska vojska je potvrdila smrt 35 talaca koje još uvijek drži Hamas pozivajući se na nove obavještajne informacije od vojnika koji dejstvuju u Gazi.

Bonus video: