U Hongkongu zabranjena pjesma koja je puštana na protestima protiv Kine

Ovo je prvi put da je pjesma zabranjena u gradu otkako je Britanija vratila tu svoju nekadašnju koloniju Kini, 1997. godine

5564 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Apelacioni sud u Hongkongu je odobrio zahtjev Vlade te kineske samoupravne oblasti da zabrani popularnu protestnu pjesmu "Slava Hongkongu".

Time je poništio prvostepenu presudu, kojom je zahtjev za zabranu bio odbijen, i produbio zabrinutost zbog erozije sloboda u ovom nekada liberalnom globalnom finansijskom centru Azije.

Demonstranti su često pjevali "Slava Hongkongu" na velikim antivladinim protestima 2019. godine.

Pjesma je kasnije greškom puštana kao himna grada na međunarodnim sportskim događajima, umjesto kineskog "Marša dobrovoljaca", i to je uznemirilo gradske zvaničnike.

Ovo je prvi put da je pjesma zabranjena u gradu otkako je Britanija vratila tu svoju nekadašnju koloniju Kini, 1997. godine.

Kritičari su rekli da zabrana emitovanja ili distribucije pjesme dodatno umanjuje slobodu izražavanja u Hongkongu nakon što je Peking krenuo u obračun sa pobunom protiv svojih zakona koja je dovela do protesta 2019. godine.

Oni su takođe upozorili da bi zabrana mogla poremetiti rad tehnoloških giganata i naštetiti privlačnosti grada kao poslovnog centra.

Sudija Džeremi Pun je ocijenio da je kompozitor namjeravao da pjesma bude "oružje", i ukazao na njenu moć u izazivanju emocija kod nekih stanovnika grada.

"Prihvatamo procenu izvršne vlasti da sama tužilaštva očigledno nisu adekvatna da se pozabave akutnim kriminalnim problemima, i da postoji ubjedljiva potreba za zabranom", rekao je Pun.

Prema njegovim riječima, zabrana je neophodna da bi se operateri internet platformi ubijedili da sa svojih platformi uklone "problematične video snimke u vezi sa pjesmom".

Operateri su nagovijestili da su spremni da udovolje zahtjevu vlade ako postoji sudski nalog, dodao je Pun.

Zabrana je usmjerena na svakog ko bi pjesmu emitovao ili distribuirao pjesmu u cilju zalaganja za odvajanje Hongkongu od Kine.

Zabranjuju se i bilo kakve radnje koje pogrešno predstavljaju pjesmu kao nacionalnu himnu sa namjerom da se himna izvrgne vrijeđanju.

Pjesma se i dalje može puštati za potrebe legalne novinarske i akademske aktivnosti.

Nepoštovanje sudskog naloga smatralo bi se nepoštovanjem suda. Prekršilac rizikuje novčanu ili zatvorsku kaznu.

Bonus video: