Inflacija u Argentini sve veća: Prinuđeni da petostruko uvećaju iznos najveće novčanice

Godišnja stopa inflacije u Argentini je u martu dosegla 287 odsto, i među najvišim je u svijetu

3481 pregleda 6 komentar(a)
Predsjdnik Havijer Milei, Foto: Reuters
Predsjdnik Havijer Milei, Foto: Reuters

Cijene u Argentini su tako dramatično porasle posljednjih mjeseci da je vlada libertarijanskog predsjednika Havijera Mileija bila prinuđena da petostruko uveća iznos najveće argentinske novčanice, i ona sada glasi na 10.000 pezosa, što je otprilike - deset američkih dolara, piše danas Asošiejted pres.

Centralna banka je u jučerašnjem saopštenju obećala da će olakšati breme mnogim Argentincima, i to bukvalno, koji moraju sa sobom da nose ogromne torbe, povremeno i kofere, sa velikom količinom gotovog novca za sitne transakcije.

Godišnja stopa inflacije u Argentini je u martu dosegla 287 odsto, i među najvišim je u svijetu.

Nova denominovana banknota trebalo bi da se na ulicama pojavi sljedećeg mjeseca „kako bi se olakšale transakcije među korisnicima“, saopštila je centralna banka.

U ovom trenutku, 10.000 pezosa, na koliko će novčanica glasi, zvanično vredi 11 američkih dolara, a na crnom tržištu devet dolara.

Širom Argentine, gotov novac, naročito novčanica od 1.000 pezosa, ostaje najpopularnije sredstvo plaćanja.

Kad se 2017. godine pojavila u opticaju, novčanica od 1.000 pezosa vrijedela je 58 američkih dolara na crnom tržištu. Sada vrijedi jedan dolar.

S obzirom na najgoru finansijsku krizu u Argentini u posljednje dvije decenije i nestabilnost koju je izazvala, prodavci favorizuju „keš“ u odnosu na bezgotovinska plćanja, i nude krupne popuste onima koji plaćaju gotovinom.

Bonus video: