Bajden se izvinio Ukrajini zbog kašnjenja vojne pomoći SAD

Bajden, koji je u posjeti Francuskoj, izvinio se ukrajinskom narodu što nedjeljama nije znao da li će SAD povećati pomoć Kijevu zbog neslaganja u američkom Kongresu oko novog paketa ukupne vrijednosti 61 milijardu dolara

2881 pregleda 6 komentar(a)
Zelenski i Bajden, Foto: Reuters
Zelenski i Bajden, Foto: Reuters

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Džozef Bajden danas se prvi put javno izvinio Ukrajini jer je kašnjenje američke vojne pomoći Kijevu omogućilo Rusiji da napreduje na bojnom polju.

Bajden, koji je u posjeti Francuskoj, izvinio se ukrajinskom narodu što nedjeljama nije znao da li će SAD povećati pomoć Kijevu zbog neslaganja u američkom Kongresu oko novog paketa ukupne vrijednosti 61 milijardu dolara.

Ipak, demokratski predsjednik je insistirao da američki narod nastavlja da podržava Ukrajinu.

"Još uvijek smo u tome. Potpuno. Temeljno", rekao je on.

SAD su daleko najveći snabdjevač ratne podrške Kijevu.

U četvrtak je saopšteno da će SAD poslati Ukrajini vojnu pomoć vrijednosti 225 miliona dolara: municiju za raketni sistem visoke pokretljivosti (HIMARS), minobacačke sisteme i artiljerijske granate.

Ukrajina pokušava da se odbrani od intenzivne ruske ofanzive u istočnim djelovima zemlje. Rusija je napade fokusirala na ukrajinske pogranične regione Harkov i Donjeck, ali ukrajinski zvaničnici kažu da bi se napad mogao proširiti zbog prednosti koju ima ruska vojska.

Bonus video: