Propalestinske demonstracije u Vašingtonu sa porukama protiv Bajdena: "Bombardovanje djece nije samoodbrana"

Američki predsjednik je pod žestokim kritikama u SAD i to od onih koji smatraju da on ne utiče dovoljno na izraelsku vladu i na način na koji ta vlada sprovodi ofanzivu u Gazi

6526 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Nekoliko hiljada propalestinskih demonstranata okupilo se juče u blizini Bijele kuće u Vašingtonu da izraze nezadovoljstvo ponašanjem predsjednika Džozefa Bajdena i njegovom politikom, koju opisuju kao previše pomirljivu prema Izraelu u ratu protiv palestinskog pokreta Hamas u Pojasu Gaze.

Uzvikujući parolu "Od (Vašingtona) do Palestine, mi smo crvena linija", demonstranti su držali dugački transparent sa imenima Palestinaca koje je ubila izraelska vojska tokom osam mjeseci sukoba.

Američki predsjednik je pod žestokim kritikama u SAD i to od onih koji smatraju da on ne utiče dovoljno na izraelsku vladu i na način na koji ta vlada sprovodi ofanzivu u Gazi.

Bajden je izrazio bezuslovnu podršku Izraelu od početka rata u Gazi, ali je u martu ocijenio da je velika ofanziva u Rafi "crvena linija" koju ne treba preći.

Međutim, poslije smrtonosnog napada u maju na taj grad na jugu pojasa Gaze, Bijela kuća je ocijenila da ta "crvena linija" nije pređena.

Demonstranti, uglavnom obučeni u crvenu odjeću, aludirajući na "crvenu liniju", nosili su palestinske zastave i natpise "Bajdenova crvena linija je bila laž" i "Bombardovanje djece nije samoodbrana".

Bonus video: