Predstavnica SAD u NATO-u: Na samitu u Vašintonu će biti riječi i o Ukrajini, očekujemo Zelenskog

"Alijansa će najaviti dodatne oblike pomoći Ukrajini, političku podršku, odnosno već ste čuli da govorimo o mostu do članstva. Gradimo most ka članstvu Ukrajine", rekla je američka ambasadorka u NATO-u

1928 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Stalna predstavnica Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u NATO-u Džulijan Smit najvila je da će se na Samitu Alijanse u julu u Vašingtonu razgovarati i o Ukrajini i da se očekuje i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

"Očekujemo da nam se lično pridruži (ukrajinski) predsjednik Zelenski, a Alijansa će najaviti dodatne oblike pomoći Ukrajini, političku podršku, odnosno već ste čuli da govorimo o mostu do članstva. Gradimo most ka članstvu Ukrajine", rekla je američka ambasadorka u NATO-u u intevjuu agenciji MIA.

Smit je naglasila da SAD vjeruju da većina država članica NATO-a čini sve što je u njihovoj moći da pomognu i pronalaze načine da podrže Ukrajinu, da neke pružajući humanitarnu i ekonomsku pomoć, druge pružajući bezbjednosnu podršku, a da mnoge obezbjeđujući sve tri vrste podrška.

Prema njenim riječima, saveznici moraju biti uporni i nastaviti da nalaze dodatna finansijska sredstva ili kapacitete koji mogu da budu poslati Ukrajini.

"Osjećam posvećenost unutar Alijanse da moramo da nastavimo i ne možemo da priuštimo da stanemo, jer je Ukrajini potrebna naša podrška i oni na kraju moraju da prevladaju i istisnu Rusiju sa svoje teritorije", rekla je Smit.

Povodom zahtjeva Mađarske da ne bude uključena u „novu aktivnost“ koju NATO sprema za podršku Ukrajini, američka ambasadorka u sjedištu Alijanse u Briselu je rekla da je toga bilo i ranije, jer za proteklih 75 godina nije svaki član Pakta učestvovao u svakoj od njegovih misija ili aktivnosti.

Džulijan Smit je potvrdila da će šefovi država ili vlada NATO-a na sastanku u Vašingtonu odlučiti i ko će biti novi generalni sekretar koji će nasliediti sadašnjeg vržioca te dužnosti Jensa Stoltenberga.

"Stoltenberg je izvanredno služio Alijansi 10 godina i sada je Alijansa spremna da ga pozdravi i proslavi njegov doprinos, ali i da poželi dobrodošlicu novom generalnom sekretaru", rekla je Smit.

Dodala je da će Samit NATO-a u julu u Vašingtonu biti, prije svega, proslava 75 godina rada partnera s obje strane Atlantika, ali će se razgovarati i o nizu tema, među kojima je podjela tereta i činjenica da su mnoge zemlje u posljednjoj deceniji naporno radile na povećanju izdataka za odbranu.

"Ovdje zaista želim da zahvalim Sjevernoj Makedoniji. Ona je donijela zaista teške odluke da dostigne prag od dva odsto BDP-a za odbranu. Sjeverna Makedonija je sada iznad cenzusa, iznad dva odsto, i mi pozdravljamo te napore i sve zemlje koje su to učinile", rekla je stalna predstavnica SAD u NATO-u Džulijan Smit.

Bonus video: