Evropljani u strahu od širenja rata

Šef diplomatije EU upozorio na rizik od prelivanja sukoba na Bliskom istoku nakon što je Hezbolah zaprijetio Kipru

22622 pregleda 6 komentar(a)
Pristalice Hezbolaha slušaju govor vođe te grupe Hasana Nasralaha, Foto: Beta/AP
Pristalice Hezbolaha slušaju govor vođe te grupe Hasana Nasralaha, Foto: Beta/AP

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu je rekao da se najintenzivnija faza ofanzive protiv Hamasa u Gazi bliži kraju, što će osloboditi snage da se premjeste na libansku granicu, gdje je eskalacija sukoba s milicijom Hezbolah, koju podržava Iran, povećala strahove od šireg rata.

U prvom javnom intervjuu za jednu TV mrežu na hebrejskom jeziku za više od osam mjeseci sukoba Netanjahu je, takođe, rekao da će izraelske snage nastaviti da se bore dok ne eliminišu Hamas.

Hezbolah ispaljuje rakete na Izrael u znak solidarnosti s palestinskim saveznikom Hamasom od početka rata u Gazi u oktobru.

Šef diplomatije Evropske unije, Žozep Borel rekao je juče da je sukob pri tome da se proširi na Liban, samo nekoliko dana nakon što je Hezbolah zaprijetio članici EU Kipru.

“Rizik da ovaj rat zahvati jug Libana i prelije se, svakim danom je sve veći”, rekao je Borel novinarima prije sastanka ministara spoljnih poslova u Luksemburgu. “Na pragu smo širenja rata.”

Njemačka šefica diplomatije je „prijateljski“ upozorila Izrael da bi mogao da se "izgubi" u ratu protiv Hamasa i da rastući gnjev zbog patnje civila u Gazi podriva bezbjednost te države

Šef Hezbolaha Sajed Hasan Nasralah rekao je prošle sedmice da nigdje u Izraelu neće biti bezbjedno ako izbije potpuni rat između dva neprijatelja, a takođe je prvi put zaprijetio Kipru i drugim djelovima Mediterana.

Njemačka ministarka spoljnih poslova, Analena Berbok je rekla da je situacija između Izraela i Hezbolaha “više nego zabrinjavajuća” i dodala da će uskoro otputovati u Liban. “Dalja eskalacija bi bila katastrofa za ljude u regionu”, rekla je.

Analena Berbok
Analena Berbokfoto: Reuters

Ona je na bezbjednosnoj konferenciji u Hercliji takođe upozorila, kao "prijatelj" Izraela, da bi mogao da se "izgubi" u ratu protiv Hamasa i da rastući gnjev zbog patnje civila u Gazi podriva bezbjednost Izraela.

U međuvremenu, najviši američki vojni oficir je upozorio da bi izraelska ofanziva protiv Hezbolaha povećala rizik od šireg sukoba koji bi uvukao i Iran prijeteći američkim snagama u tom regionu. General Čarls Braun, načelnik Združenog generalštaba vojske SAD, rekao je da bi Iran “bio skloniji da podrži Hezbolah”.

Netanjahu je u intervjuu za izraelski desničarski Kanal 14, često prekidan aplauzom publike u studiju, kazao da se nada da se može naći diplomatsko rješenje krize u Gazi, ali je obećao da će problem riješiti “na drugačiji način” ako bude potrebno. “Možemo da se borimo na nekoliko frontova i spremni smo za to”, dodao je Netanjahu.

On je ponovio stari stav da je voljan da pristane samo na privremene pauze u sukobu da bi se oslobodili neki taoci, a ne na potpuno okončanje rata, što Hamas zahtijeva prije nego što pristane na bilo kakvo primirje.

To je naišlo na osude od porodica talaca koje ga odavno optužuju da produženjem rata odgađa njihovo oslobađanje, i od Hamasa, koji kaže da Netanjahu nije podržao predlog o prekidu vatre koji je promovisao Vašington i podržale UN.

Netanjahu je juče u govoru u parlamentu rekao da je Izrael i dalje posvećen predlogu sporazuma o obustavi vatre i taocima koji je predsjednik SAD Džo Bajden predstavio prošlog mjeseca, ali da rat neće biti okončan dok Hamas ne bude eliminisan, prenio je Rojters.

Premijer je rekao da će ofanziva u Gazi morati da se nastavi operacijama “košenja” - ciljanim udarima koji imaju za cilj da spriječe Hamas da se pregrupiše.

Benjamin Netanjahu
Benjamin Netanjahufoto: Reuters

On je kazao da je spreman “da sklopi djelimičan dogovor (sa Hamasom) koji će nam vratiti neke od ljudi”, misleći na otprilike 120 talaca koji su i dalje zatočeni u Pojasu Gaze. “Ali, mi smo posvećeni nastavku rata nakon pauze, kako bismo dovršili cilj eliminacije Hamasa. Nisam spreman da odustanem od toga”, dodao je.

Hamas je saopštio da je njegovo insisitiranje da bilo koji sporazum sadrži trajnu obustavu vatre i povlačenje izraelskih trupa iz Pojasa Gaze “neizbježna nužnost da bi se blokirali Netanjahuovi pokušaji izbjegavanja, obmane i nastavka agresije i rata istrebljenja protiv našeg naroda”.

“Gardijan” piše da povezanost između dva sukoba - između Izraela i Hamasa u Gazi i Izraela i Hezbolaha oko libanske granice - sve više komplikuje dinamiku rata na nekoliko frontova.

Hezbolah je poručio da je okončanje rata u Gazi preduslov da ta grupa prekine vatru i pristane da pregovara, dok Izrael traži da se Hezbolah povuče s libanske granice kako nalaže rezolucija Savjeta bezbjednosti UN kojom je okončan drugi libanski rat 2006.

Rodbina talaca glavni protivnik

Rodbina talaca, koja je za sada najglasniji Netanjahuov protivnik, oštro je kritikovala njegov intervju u kojem je rekao da će razmotriti samo “djelimično” primirje radi oslobađanja “nekih” talaca prije nastavka borbe u cilju poražavanja Hamasa.

“Ne razumijem premijerovu strategiju”, izjavio je za Vojni radio Rubi Čen, otac vojnika Itaja Čena, čije ostatke drži Hamas. “Kako to brbljanje može da pomogne?”

Glavna grupa rodbine talaca je navela u saopštenju: “Porodice talaca neće dozvoliti vladi i njenom lideru da odustane od obećanja u vezi sa sudbinom naših voljenih. Odgovornost i dužnost da vrati sve taoce je na premijeru.”

Netanjahu je kasno uveče objavio pojašnjenje u kojem je naveo da Izrael “neće otići iz Gaze dok ne vratimo svih naših 120 talaca, živih i preminulih”.

Bonus video: